4 Haftada 70 Kadına HPV Aşısı

Tokat’taki Emek Eczanesi’nin sahibi Cem Kılınç, imkanı olmayan kadınların maliyeti yaklaşık 2 bin TL olan HPV aşısına ulaşabilmesi için ‘aşı bursu’ kampanyası başlatarak, “Esas hedefimiz devlete yapması gerekeni göstererek bu aşıların ücretsiz şekilde aşı takvimine alınması.” dedi.

Rahim ağzı kanseri her yıl dünyada 274 binden fazla kadının ölümüne sebep oluyor. Gelişmiş ülkeler arasında en çok görülen kanserler listesinde ise ikinci sırada. Rahim ağzı kanserine sebep olan faktörler arasında listenin başında Human Papilloma Virüs yani HPV yer alıyor. Her yıl dünyada 250 bin kadın cinsel yolla bulaşan rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor. Bu ölümler koruyucu HPV aşısı uygulanmasıyla büyük oranda önlenebilecekken, 3 doz aşının fiyatı yaklaşık 2000 TL olduğu için çok sayıda kadın aşıya erişemiyor. HPV aşısı birçok ülkede ücretsiz. Avustralya, Kanada, Portekiz, Norveç, Finlandiya, Danimarka gibi ülkelerde ücretsiz olarak okul aşılaması yapılıyor.

Emek Eczanesi: “Devlete yapması gerekeni gösteriyoruz”

Bu süreçte, imkanı olmayan kadınların aşıya ulaşabilmesi için Tokat’ta bulunan Emek Eczanesi’nin sahibi Cem Kılınç harekete geçti ve ‘aşı bursu’ kampanyası başlattı. Kampanya sayesinde 3 haftada 70 kadının aşılandığını belirten Kılınç, “Esas hedefimiz devlete yapması gerekeni göstererek bu aşıların ücretsiz şekilde aşı takvimine alınması. HPV konusunda farkındalık yaratan bir sürece öncülük etmiş olmak bizi çok mutlu etti. 13 yıldır eczacılık yapıyorum ve hayatımda mesleğimi yapmaktan bu kadar keyif aldığım başka bir dönem hatırlamıyorum” dedi.

‘Aşı bursu’ kampanyasının ortaya çıkışını anlatan Cem Kılınç, “Pandeminin başındaki aşı tartışmaları ile birlikte toplumda oluşan aşıya karşı merak hoşuma gitmişti. Kendimin de 5 yıl önce aşısını olduğum HPV’ye karşı toplumda fazla bilincin olmadığını, aşıların da çok pahalı olduğu için ulaşabilirliğinin zor olduğunu düşünmüştüm. Aslında o günden beri aklımda olan bir mesele idi HPV aşısını gündeme getirme fikri. 3 Haziran günü eczanemde nöbetçiydim, malum Nazım Hikmet’in de ölüm yıl dönümü, bu vesile nöbette şiirlerini okuyarak vakit geçirirken şu dizelere rastladım ve çok etkilendim. Özellikle şu kısmından: ‘…Biz insanız çok şükür / çok şükür biliriz / ilacımıza / umudu / katmasını / yaşamak gerek diyerek / ayak direyip / dayatmasını / hastalar / kardeşlerim / iyileşeceksiniz…’ O an ben de ayda bir nöbetimi bir genç kadının HPV aşısını karşılamak için tutabilirim diye düşündüm ve bir tweet attım bu yönde. Çok ilgi gördü, bir başvuru formu hazırladım, ilk gün onlarca mail geldi. İlk gün 5 arkadaşımızın aşılarını karşıladık. Kanayan bir yaraya parmak bastık, dayanışmayı büyütelim dedik. Dayanışmak için başka eczacılar ve dostlarımız da katkı koymak istedi” dedi.

“Bu hakkın yurttaşlardan kaçırılmaması gerekiyor”

Devletin yapması gerekeni bir eczanenin kendi imkanları ölçüsünde kampanya başlatarak yürütmeye çalıştığını vurgulayan Kılınç, yetkililere şöyle seslendi: “Biz şu an yapılması gerekeni devlete göstermek için dayanışmayı büyüterek devam ediyoruz. İnsanın doğuştan kazanılmış bir hakkı olan sağlığın ücretsiz bir şekilde halka sunulması gerekiyor. Birçok yurttaşımızı rahim ağzı kanseri ile kaybediyoruz ve bunu önleyecek olan bir aşı mevcut. Bu hakkın yurttaşlardan kaçırılmaması gerekiyor. Sosyal devlet anlayışının burada aksiyon alması gerekiyor ve halka zaten hakkı olan sağlığının teslim edilmesi gerekiyor.”

Kaynak: İlksesgazetesi

Paylaş

İlgili Yazılar