7. Mersin Onur Haftası başlıyor

Bu yıl ‘Kesişimsellik’ teması ile yapılacak olan Mersin Onur Haftası etkinlikleri yarın başlıyor. LGBTİ+ bayrakları ile tekne turu yapan onur haftası komisyonu, nefrete inat bütün farklılıklarla yaşamı bir arada örmek istediklerini ifade ederek etkinlik takvimini duyurdu.

Haber- Fatoş Sarıkaya

7. Mersin Onur Haftası öncesinde bir araya gelen Onur Haftası gönüllüleri tekne turu yaparak kentte gökkuşağı bayraklarını dalgalandırdı. Yasaklara, hedef göstermelere inat LGBTİ+’lar kentin tamamında var oldukları mesajını verdiler.

Bugün ise Hayat Ağacı Kooperatifinde basın açıklaması gerçekleştiren Mersin Onur Haftası Komisyonu; gökkuşağını kriminalize edip engellemek isteyenlere inat her yerde direnip, dayanışmayı büyüttüklerini dile getirdiler.

“Yan yana gelerek yeniden yeşerteceğiz yaşamı”

Komisyon adına açıklama metnini okuyan Melike Kurt, ülke gündemindeki olaylara değinerek şu ifadeleri kullandı: Tam da bugünlerde ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan ırkçı saldırılar ve kontrol altına alınmaya çalışılan orman yangınları devam ederken ‘sırası mı şimdi?’ diye düşünenlere durumu izah ederek başlamak isteriz. Evet, tam da şimdi sırası! Kabul edersiniz ki en çok biz LGBTİ+lar biliriz kundaklanan yangın yeri hayatlarımızdan sağ çıkmayı, yerinden edilmeyi, hayatta kalmayı, yaşama tutunmayı ve hayatlarımızı birbirimizden aldığımız güçten yan yana gelerek yeniden yeşertmeyi.

Bizler ezilenlerden bahsederken: sadece LGBTİ+lar, kadınlar, çocuklar, kürtler, göçmenler, aleviler ve işçilerden değil, katledilen flamingolardan, kusan denizlerden, yanan ormanlardan da bahsediyoruz. Ataerkil kapitalist sistemin tahakkümü ve talanı sadece cinsiyet kimliklerini ve cinsel yönelimleri değil, doğadaki tüm türleri ve doğanın kendisini de hedef alıp sömürüyor uzun zamandır.

Ancak bizler derelerimizde, dağlarımızda, bedenlerimizde türlü türlü yöntemlerle tahakküm kurma haddini bulanlara; mafyalara, iktidarlara, nefrete, kutuplaşmaya inat yaşam alanlarımızı koruyor ve elimizden geldiğince kesişiyoruz. Birbirimize benzemek, ya da kendimize uydurmak değil gayemiz. Tam aksine bütün farklılıklarımızla bir arada yaşamı örmek niyetindeyiz.

LGBTİ+’lar Onur Haftalarını savunmakta kararlılar

Tıpkı İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini haykırmaları gibi, dünyadaki bütün Onur Haftalarını savunmakta da kararlı olduklarını belirten Kurt, “Stonewall’da baskı uygularsınız, dünyanın her yerinde yeşeririz, İstanbul’da etkinliklerimizi yasaklarsınız, Mersinde kesişiriz. Çünkü biz hepimiz, tam da kesiştiğimiz yerlerden birbirimizin çaresiyiz.” dedi.

Devlet eliyle örülen tüm tehdit ve saldırılara, gökkuşağına dair her şeyi suç unsuru gibi göstermeye çalışanlara karşı direniş gösterdiklerini de sözlerine ekleyen Kurt, “Boğaziçine atanan kayyum rektöre, toplumun yarısından fazlasının karşı koymalarına rağmen hukuksuzca çıkılan İstanbul sözleşmesine, 6 Mart günü Kadıköy’de Kürt Trans artı kadınlara uygulanan gözaltı işkencesine, İstanbul Onur haftasına getirilen yasaklara, Heybeliada ve Maçka parkı pikniğindeki polis şiddetine, İstanbul, İzmir, Eskişehir’de Onur yürüyüşlerinde yaşatılan devlet şiddetine karşı her yerde direnişteydik. Biz ötekiler devletin bize yönelttiği tüm saldırılara karşı bir arada durmakta kararlıyız. Birlikte örgütlenecek, sokakta beraber bağıracak, yeniden partileyecek, güvenli alanlarımızı birlikte koruyacak ve büyüteceğiz.” şeklinde konuştu.

Onur Haftası Komisyonu: Kesişe kesişe kazanacağız

Devletin getirdiği yasakların ve hukuksal engellerin politik olduğunu vurgulayan Melike Kurt, şunları söyledi: Tüm yasakların, saldırıların, engellemelerin, yok sayma girişimlerinin arkasında korkuları var. İşledikleri suçların farkındalar, yargılanmaktan korkuyorlar. Halkların iradesinin farkındalar, koltuklarını kaybetmekten korkuyorlar. Yok saymakla yok olmayacağımızı biliyorlar, varoluşlarımızdan korkuyorlar. Varoluş mücadelemizden asla vazgeçiremeyeceğini haykırıyoruz. Kesişe kesişe kazanacağız. Mersin Onur haftamız kutlu olsun.

Onur Haftasının takvimi şu şekilde:

2 Ağustos saat 18.30’da ‘Başlıyoruz’ başlığı ile Hayat Ağacı Kadın Kooperatifi’nde buluşma ve ardından Zoom üzerinden Nuri Harun Ateş konseri.

3 Ağustos saat 19.00’da ‘Teğet geçmiyoruz kesişiyoruz!’ başlığı ile yeniden Hayat Ağacı Kadın Kooperatifi’nde buluşma.

4 Ağustos saat 20.00’da ‘Aktivizm dili: çuval(dız)lamak’ eğitimi olacak.

5 Ağustos saat 20.00’da Kesişimsel maç ile cinsiyetçi, heteroseksist paslaşmaların önü Vipol Halı Saha’da kesilecek.

6 Ağustos’ta ‘Trans+ Korteji’yle bir sokak direnişi örneği’ sohbeti saat 20.00’da Zoom üzerinden yapılacak.

7 Ağustos’ta piknik ve çimlerde yaymaca ile ‘Gel kesişelim artık!’ çağrısı yapıldı.

8 Ağustos’ta ise ‘Var bi hayalimiz!’ denilerek kapanışa sürpriz bir etkinlik konuldu.

Paylaş

İlgili Yazılar