ABD Başkanı Biden’dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Derin bir hayal kırıklığı

ABD Başkanı Biden'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Derin bir hayalkırıklığı

ABD Başkanı Biden, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin derin bir hayal kırıklığı yarattığını söyleyerek, bu kararı ‘küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan hareket için cesaret kırıcı bir geri adım’ olarak yorumladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı hakkında yazılı açıklama yaptı. 

Biden’in açıklaması şöyle:

Türkiye’nin, daha ziyade İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi  Sözleşmesi’nden aniden ve sağlam bir gerekçesi olmaksızın çekilmesi derin bir hayal kırıklığı yaratmaktadır. Sözleşme’yi imzalayan ilk ülke olan Türkiye’de kadın cinayetlerinde artış olduğuna dair bilgiler de dahil olmak üzere dünya genelinde aile içi şiddet vakalarında artış görmekteyiz. Ülkeler, kadınları korumak ve suiistimalcilerin hesap verebilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan uluslararası antlaşmaları reddetmek yerine, kadınlara yönelik şiddeti sona erdirme yönündeki taahhütlerini güçlendirmeye ve yenilemeye çalışmalıdır. Atılan bu adım, küresel çapta kadınlara yönelik şiddeti sona erdirmeyi amaçlayan uluslararası hareket açısından cesaret kırıcı ve geriye götüren bir adımdır.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, dünyanın dört bir köşesinde her ülkeyi etkileyen bir musibettir. Geride bıraktığımız birkaç hafta içinde, Georgia’daki elim cinayetler de dahil olmak üzere kadınlara yönelik çok sayıda korkunç ve acımasız saldırı örneğiyle karşılaştık ve her gün karşılaştığımız toplumsal cinsiyete dayalı şiddet heyulasının her yerde kadınlara verdiği geniş kapsamlı zararı gördük. Bu durum hepimizi yaralıyor. Kadınların hayatlarını şiddetten arınmış bir şekilde devam ettirebildiği toplumlar yaratmak için çok daha fazlasını yapmalıyız.


Paylaş

İlgili Yazılar