Afgan kadın gazeteciler, hayatlarından endişe ediyor

Taliban’ın Afganistan’ın tamamında kontrolü ele geçirmesiyle birlikte hemcinslerinin sesi olmaya çalışan Afgan kadın gazeteciler ve aktivistler, artık kendi hayatlarından endişe ediyor.

Kadın gazeteciler, Kabil’in kontrolünün alınmasının akabinde evlerine dönmeleri gerektiğinin söylenmesinin ardından gizlenmeye başladılar. Euronews’te yer alan habere göre; güvenlik gerekçesiyle adının açıklanmasını istemeyen bir gazeteci, “Çok ama çok üzgünüm. Afgan kadınlar için kalbimden ağlıyorum.” dedi. “Afgan kadınlar artık özgür olamayacak, özgürlüklerini yitirecek. Taliban kadınları, gazetecileri ve sivil aktivistleri taşlayacak.” diyen gazeteci, Örgüt yönetimi altında kadınların artık çalışamayacaklarını veya eğitim alamayacaklarının altını çizdi.

Kabil’de sokakların bomboş olduğunu belirten eski milletvekili ve eski Meclis Başkanı Yardımcısı Fevziye Kofi, Twitter hesabından, “Güne Kabil’in boş sokaklarına bakarak başlıyorum, insanı dehşete düşürüyor. Tarih ne çabuk tekerrür ediyor.” sözleriyle başkentteki atmosferi aktardı.

Batılı ülkeler büyükelçiliklerini tahliye etseler de birçok Afgan gazeteci, hedef alınmaktan kurtulmak için ülkeden ayrılma imkanına sahip olmayacak. Alman basın kuruluşları pazar günü, Alman hükümetine açık bir mektup yazarak, gazetecilerin yaptıkları işten dolayı hedef olma riskiyle karşı karşıya olduklarını ve ülkeden tahliye edilmeleri gerektiğini yazdı. Yazılan ortak mektupta, “Alman yayıncılar, editörler, televizyon yayıncıları ve basın organları Alman medya kuruluşlarında çalışan Afgan gazeteciler için acil vize programı oluşturulması çağrısında bulunuyor.” ifadelerine yer verildi.

Medya organları, Afganistan vatandaşlarının son 20 yılda bu ülke hakkındaki haberlerin yapılmasına katkı sağladıkları için bu mektubun bir anlamda “yardım çığlığı” olduğunu dile getirdi. Ayrıca mektupta, “Kabil’de yaşam, uluslararası medya kuruluşlarının çalışanları için son derece riskli hale geldi. Almanlar da dahil olmak üzere uluslararası birliklerin geri çekilmesinden sonra, Taliban’ın çalışanlarımıza karşı intikam eylemleri gerçekleştireceğine dair artan endişe bulunuyor.” denildi. Başka bir Afgan kadın gazeteci ise, Afgan meslektaşlarının öldürülmesinden korktuğunu söyleyerek “Taliban onlardan nefret ediyor çünkü onlar Afganistan’daki (geçmiş) yirmi yılın sembolleri.” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş

İlgili Yazılar