CHP Mersin Kadın Kolları: Kadınlardan korkuyorlar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Kadın Kolları Başkanlığı, bugün İstanbul’da yapılacak olan İstanbul Sözleşmesi mitingine katılım sınırı konulmasını “Maltepe’de en az 2 milyon kişilik alanın sadece 1000 kişi ile sınırlandırılması, kadınlardan korktuklarını gösteriyor.” diyerek eleştirdi.

CHP Kadın Kolları İstanbul Sözleşmesi’ne dair 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin’de de yapılan açıklamada İstanbul’da miting için toplanan kadınlara dayanışma çağrısı yapıldı. Açıklama metnini okuyan CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, “Bugün İstanbul Maltepe Sahil Miting Alanı’nda “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” mitingi yapılıyor. Günlerdir İstanbul Valiliği’nden beklenen izin yazısı, nihayet 17 Haziran akşamı çıkabildi, ancak miting bin kişinin katılımı ile sınırlandırıldı. ‘Kotalar Bize Dar’ diyerek yola çıkan Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, ‘Sayılar Bize Dar’ diyoruz ve Türkiye’nin her noktasından sesimizi yükseltiyoruz.” dedi.

Kadınlar Danıştay Başkanına seslendi: Bu kararı derhal iptal edin

Kadınlar olarak kazanılmış haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Gülşah Yıldırım Genç, “Tek adam rejiminin fesih kararını tanımıyoruz, tanımayacağız. İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesine ve referandumda mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesine “evet” diyen dönemin Yüksek Seçim Kurulu üyesi, bugünün Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’e sesleniyoruz: İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin tek cümlelik kararda ne bir gerekçe ne de bir açıklama bulunuyor. 1 Temmuz’a sayılı günler kaldı. Acilen hukukun üstünlüğünü gösteren bir karar alın! Meclis’teki tüm partilerin oybirliğiyle kanunlaşan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesi yok sayılarak feshedilemez. Anayasa’ya açıkça aykırı olan bu kararı derhal iptal edin.” şeklinde konuştu.

Venedik Komisyonu’na çağrı

Kadınlar her gün katledilirken böylesine önemli bir davanın rutin bir dava gibi ele alınamayacağını söyleyen Genç, Venedik Komisyonu’na da şu çağrıda bulundu: Fesih kararının yürürlüğe girmesi için açıklanan 1 Temmuz tarihi ertelenmelidir. Çünkü Türkiye’de tek adam rejiminin talimatı ile işleyen hukuk sistemi ağır ve hantal! Danıştay’a yaptığımız başvuru henüz sonuçlanmadı. Savunma için iki ay bekleyen Danıştay’ın, fesih kararı yürürlüğe girene kadar karar mekanizmasını çalıştırmayacağı görülüyor. Bu nedenle, fesih kararının yürürlüğe giriş tarihi iç hukuk yolları tükenene kadar ertelenmelidir.

“İstanbul Sözleşmesi’nden değil, önümüzden çekilin”

Başkan Genç, sözleşmenin fesih kararının ardından, YaşamHak otobüsü ile yollara çıkıp Türkiye’yi adım adım gezerek kadınlara haklarını ve İstanbul Sözleşmesi’nden neden vazgeçmediklerini anlattıklarını aktardı. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Genç sözlerini şöyle sürdürdü: Gittiğimiz her yerde, şiddet mağduru kadınlarla buluşuyor ve ülkemizdeki kadınların yaşadığı şiddetin tolere edilemez olduğunu görüyoruz. Şu da bilinmelidir ki; İstanbul Sözleşmesi hukuksuz bir şekilde fesih edilecek olursa, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bize verdiği bir söz var: İktidara geldiğimizde, ilk bir hafta içinde Sözleşmeyi tekrar yürürlüğe koyacak adımları atacağız. Kimse biz kadınların örgütlü gücünü hafife almasın. Mücadelemiz 1 Temmuz’a kadarki sıkışık zaman dilimi ile sınırlı değil. 1 Temmuz’dan sonra da mücadelemiz devam edecek. Sözümüz açık, kararımız net: İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz.

Paylaş

İlgili Yazılar