“Ciğerlerimize villaların yapılmasını istemiyoruz”

Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün Emirler Mahallesi sınırlarındaki ormanlık alanda ‘gençleştirme’ adı altında ağaç kesimi yapmasına çevreciler “Ciğerlerimize villalar, oteller yapılmasını istemiyoruz. Burayı ranta kurban etmeyeceğiz” şeklinde tepki gösterdi.

Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Emirler Mahallesi’ndeki ağaçların gençleştirme gerekçesiyle kesilmesine tepki gösteren Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) bölgede tuttukları 10 günlük nöbet sonrasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, endüstriyel ormancılık ve gençleştirme adı altında Mersin’in akciğerlerinin kesildiğini ancak kentin çok yakınlarında endüstriyel ormancılık yapılmasının bilime aykırı olduğunu söyledi. Aslan, “Emirlerde Orman gençleştirmesi adı altında yapılan ağaç katliamı ormanın ekosistemine, bölgenin iklimine, hayvancılığına, tarımına ve yayla turizmine çok zarar verecek. Ayrıca ormanlık alanının eğimli olması ve toprağın killi olması nedeniyle bölgede erozyona da neden olacak.” dedi.

“Ormanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz”

Endüstriyel ormancılıkla ağaçlar gençleştirme adı altında 15-25 yaşında kesildiğini belirten Sabahat Aslan, bu işlemlerin ormancılık bilimine aykırı olup ekosisteme zarar verdiğini dile getirdi. Yetkililerden Mersin halkının sesine kulak vererek orman katliamının durdurulmasını talep eden Aslan şunları söyledi: Emirler Mahallesi ve çevresinde bulunan ormanlık bölgesi Mersinin Akciğerleridir. Bu alanlarda mevcut bulunan ormanların ekosistemi bir bütün olup, ormanlık alanın zemin yapısı killidir ve bölgenin alan yapısı eğimlidir. Ormanlık alanlarının yanında meralar yer alıyor. Bu bölgede yaşayan insanların bir kısmı hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor ve bu bölgede yayla turizmi yapılıyor. Böyle bir yerde Orman Bakanlığı ‘orman gençleştirmesi’ adı altında çok yanlış işler yapıyor. Buna itiraz etmek için biz 10 gündür nöbet tuttuk ve çoğu kez kesimi durdurduk. Bugün de konu ile ilgili hukuki süreci başlatacağız. Emirler ormanları bizimdir. Ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmamasına dikkatleri çeken Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, “Önce gençleştirme dediler, ardından seyreltme dediler, endüstriyel orman oluşturacaklarını söylediler. Ancak biz bunların yalan olduğunu düşünüyoruz. Orman Bakanlığı açıklama yapmak zorundadır. Buraların imara kurban gideceğini düşünüyoruz.  Yarın öbür gün orada villa kentler görürsek şaşırmayın çünkü biz bunun örneklerini bu kentte, bu ülkede defalarca gördük. Biz artık bunların olmasını istemiyoruz. Ciğerlerimize villaların, otellerin yapılmasını istemiyoruz. Bunun karşısında durup, direneceğiz.” diye konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar