“Cinsel suçlarda cezasızlığın önü tamamen açılıyor”

Dördüncü Yargı Paketi’nde yer alan, tecavüz ve çocukların cinsel istismarı suçlarında tutuklama için somut delil aranması kriteri getiren maddenin TBMM’de kabul edilmesine tepki gösteren EŞİK, “Somut delil arama şartıyla istismar suçlarında tutuklama neredeyse imkansız hale getiriliyor. Bu da bu tür suçlarda cezasızlığın önünü tamamen açıyor” dedi.

Dördüncü Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 14 maddeden oluşan birinci bölümünü TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kabul edilen kanun teklifinde tecavüz ve çocukların cinsel istismarı suçlarında tutuklama için somut delil aranması kriterine karşı ülke genelinde tepkiler yükseliyor. Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK), cinsel suçlarda mevcudiyeti çok zor olan görüntü kaydı, ses kaydı gibi delillerin aranması ile bu suçlarda cezasızlığın önünün tamamen açıldığını belirtti.

EŞİK uyardı:  Şimdi de çocuk cinsel istismarcılarına af gelebilir

Somut delil şartı ile birlikte istismar suçundan hüküm giymiş kişilere af çıkartılma tehlikesine de dikkatleri çeken EŞİK, şu ifadeleri kullandı:

Somut delil şartı ile, cinsel suçlarda tutuklama ya da mahkûmiyet yoluyla cezaevlerine girmek imkansız hale getirilirken; bir yandan da bunlar için af çıkartılarak cezaevleri boşaltılmak istenmektedir. 4. Yargı Paketi Adalet Komisyonu’nda tartışılırken, AKP’li vekiller, TCK 103’teki çocukların cinsel istismarı suçundan cezaevlerinde bulunanların affı ile ilgili bir maddenin de  pakete eklenmesini istemişti. Çocuk cinsel istismarı ve tecavüzün evlilik yoluyla aklanması anlamına gelen bu girişim muhalefet vekilleri tarafından engellenmişti. İktidarın yıllardır bu af taslakları ile dolaştığını, 2016 ve 2020’de bu affı çıkarmaya çalıştığını biliyoruz. Herkesi, çocuk istismarcılarına affın önlenmesi için Meclis kapanana dek konuyu takip etmeye çağırıyoruz.

Paylaş

İlgili Yazılar