Çocuk istismarı davasının duruşması başladı

Adana’da iki çocuğunu istismar ettiği suçu ile yargılanan ve beraati istenen babanın karar duruşması başladı. Duruşma öncesi açıklama yapan kadınlar “İstismarcıların ceza alması için tanıklar önünde mi fiillerini gerçekleştirmeleri, suçüstü yakalanmaları mı gerekiyor?” diye sorarak beraat talebine tepki gösterdiler.

Adana’da 5 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğunu istismar etmek suçundan 35 yıl 7 ay 15 gün ceza alan ve kısa sürede istinaf mahkemesinin kararı ile cezası bozulan M.A.K.’nin yeniden yargılandığı davanın 3’üncü duruşması başladı. Savcı mütaalasında suçun ispatlanamadığı gerekçesi ile sanık M.A.K.’nin beraatini istemişti.

Adana Kadın Platformu, duruşma öncesi yaptığı basın açıklamasında tüm kanıtların sanık aleyhine olmasına rağmen istinaf mahkemesinin olağan dışı bir hızla kararı kaldırıp tahliye kararı verdiğini belirtti.

“Beraat kararlarından tiksindik”

Adana Kadın Platformu adına açıklama metnini okuyan Av. Sevil Aracı, şu ifadelere yer verdi:

Mağdur çocukların uzman eşliğinde verdikleri ifadelerde istismarı tekrar anlatmalarına, çocukların tedavi gördükleri ruh sağlığı hastanesinden gelen kayıtlarında travma yaşadıklarının ve ilaç kullandıklarının belirtilmesine rağmen bir önceki duruşmada mütalaa veren savcı sanığın delil yetersizliğinden beraatini talep etti. Taciz ve istismar davalarında savcılar mütalaalarında önce masumiyet karinesine vurgu  yapıyor, sonra da sanıkların atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle sanıkların beraatlerini talep ediyor; mahkemelerde aynı gerekçelerle beraat kararları veriyor. Her nasılsa yerel mahkemelerde cezalandırma kararı çıkan dosyalarda ise üst mahkemeler yine suçun ispatlamadığı gerekçesiyle bozma kararları veriyor. Bizler suç tipi istismar veya taciz olduğunda, yargının en çok başvurduğu ilkenin masumiyet karinesi olduğunu her seferinde görmekten bıktık. Bu dosyalarda mağdur çocukların tutarlı ifadelerine, uzmanların verdikleri çocukların beyanlarına itibar edilebileceğine dair raporlara rağmen çocukların anlattıkları yok sayılarak beraat kararlarından tiksindik.

“İstismarları ortaya çıkarmak için mücadeleye devam edeceğiz”

“İstismarcıların ceza alması için tanıklar önünde mi fiillerini gerçekleştirmeleri gerekiyor?” diye soran Av. Sevil Aracı, “Çocukların beyanlarının itibar edilebilir olduğuna dair raporlar gözetilmeyecekse neden çocuklara olaydan nice sonra aynı travmayı yaşatmak pahasına yeniden raporlar aldırılıyor?

Başka hiçbir suç tipinde aklınıza gelmeyen masumiyet karinesi, kadına yönelik suçlarda neden hiç aklınızdan çıkmıyor? Mesela eşini öldürmek suçundan ceza verdiğiniz Fikriye Özbek dosyasında o kadar tanık anlatımına, tutarlı ifadelere, delillere rağmen neden masumiyet karinesini düşünmediniz?” dedi.

Adana Kadın Platformu olarak eninde sonunda gerçeğin ortaya çıkacağına ve adaletin tecelli edeceğine inandıklarını söyleyen Aracı, “Bu dosyanın kapatılıp zanlının cezasız bırakılmasına, istismar mağduru çocukların sesinin kısılmasına, istismarı ortaya çıkarmak için mücadeleye atılan kadınların umudunu, cesaretini kırılmasına asla izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar