EŞİK: Kadınların kazanılmış haklarına saldırmaktan vazgeçin!

Eşitlik için Kadın Platformu, nafakanın süreye bağlanmasına yönelik açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “Kadınların kazanılmış hakları aleyhinde çalışmaktan vazgeçin” çağrısı yaptı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 16 Ekim’de yaptığı açıklamada, Medeni Kanun’da düzenlenen yoksulluk nafakasının süreye bağlanmasının tekrar tartışmaya açılabileceğini söylemişti. Bunun üzerine ülkenin dört bir yanından kadın hakları savunucuları, bu açıklamaya tepki gösterdi. Son olarak Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) açıklama yaparak Bakan Selçuk’a çağrıda bulundu. Yapılan açıklamada bakanın son bir ayda nafakanın süreye bağlanması, kadın cinayetleri, ALO Şiddet hattının salt sosyal destek hattına dönüştürülmesi ve evlilik yaşının düşürülmesi yönünde çok sayıda açıklama yaptığı ve bu açıklamaların tümünün kadınlar ve kız çocukları aleyhine olduğu dile getirildi.

“Nafakanın süreye bağlanması hak ihlalidir”

Nafakanın süreye bağlanması veya hakim takdirine bırakılmasının hak ihlalleri doğuracağına dikkatleri çeken EŞİK, bu durumun kadınlara yönelik ekonomik, psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddeti artıracağını , kadınları ev içine hapsedeceğini ve kadınların boşanma kararı almalarını zorlaştıracağını söyledi. Aynı zamanda eşitsizliğin daha da derinleşeceğine vurgu yapılan açıklamada “Çocukların ve yaşlıların bakımı dahil, ev içinde ücretsiz emek sarf etmiş, bu sebeple çalışma hayatına hiç katılamamış, katılması engellenmiş veya ev içindeki bakım emeği yükü nedeniyle iş hayatından ayrılmak zorunda kalmış, yeniden çalışma hayatına katılması önünde bir dizi engel bulunan kadınların nafaka hakkına sınırlama getirmenin Türkiye’de giderek artan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini daha da derinleştireceği açıktır.” ifadelerine yer verildi.

“Kadın hakları karşıtı söylemlerden vazgeçin”

Kadına karşı ekonomik ve psikolojik şiddet oluşturan yoksulluk nafakası ile oynanması girişimlerine son verilmesini isteyen EŞİK, başta Bakan Selçuk olmak üzere tüm resmi mekanizmalara şu çağrıda bulundu: “Acilen İstanbul Sözleşmesi’nin 24. maddesinde belirtilen nitelikleri taşıyan bir Alo Şiddet hattı oluşturulsun. TCK 103. madde kapsamındaki çocuk cinsel istismarcılarına af, “erken evlilik” adı altında çocuk cinsel istismarının meşrulaştırılması gibi girişimlere son verilsin. Kadınların Medeni Kanun, Ceza Kanunu ve şiddet ile ilgili kanunlardaki kazanılmış haklarını ve anayasal eşit vatandaşlık ilkesini kamuoyu önünde sürekli olarak tartışmaya açan tüm söylem ve girişimlere son verilsin. İçişleri Bakanlığı tarafından tutulduğu belirtilen kadın cinayeti verileri kamuoyu ile paylaşılsın. Ulusal Eylem Planı ve Strateji Belgesinde, tıpkı daha öncekinde olduğu gibi, İstanbul Sözleşmesi’nin devlete yüklediği görevler temel hedefler olarak belirlensin ve kadına yönelik şiddet ile etkin mücadele için toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı bir eylem planı hazırlansın.”

Paylaş

İlgili Yazılar