Eşitlik İçin Kadın Platformu’a ödül

Lale Dikmen Türker 2020 Ödülü Eşitlik İçin Kadın Platformu’na verildi.

Mimar Kerem Türker Vakfı’nın kurucularından Lale Dikmen Türker adına verilen ödülün ilki, Eşitlik İçin Kadın Platformu’na (EŞİK) verildi. Vakıf tarafından, kadının toplumdaki yeri, cinsiyet ayrımcılığı, kadın hakları konularında verilen Lale Dikmen Türker Ödülü’ne, kadınların eşit ve özgür yaşam hakkına ve kazanımlarına yönelik olumsuz yaklaşımlara ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı oluşturduğu dirençli ve sağlam bir güç birliği nedeniyle EŞİK’in layık görüldüğü dile getirildi.

EŞİK olarak 23 Aralık Çarşamba günü düzenlediğimiz çevrimiçi ödül törenine, Mimar Kerem Türker Vakfı’nın kurucularından aynı zamanda Lale Dikmen Türker’in eşi olan emekli büyükelçi Engin Türker ile Vakıf Yönetim Kurulu ve Ödül Kurulu üyeleri katıldı.

Vakıf Başkanı Engin Türker, Vakfı 2016 yılında çok genç yaşta yitirdikleri oğulları mimar Kerem Türker’in anısını yaşatmak için eşi Lale Dikmen Türker ile birlikte kurduklarını, ancak kısa bir süre sonra eşini de kaybettiğini, Vakfın artık her ikisine birden adandığını belirtti. Engin Türker,“Kadın konusunu içine alan tüm sorunları büyük bir yürekle, büyük bir çabayla, büyük bir liyakatle ve büyük bir cesaretle yürüten son derece yetkin ve bu davaların gerçek sahibi olan siz EŞİK Platformu’nun tüm bileşenlerine verilmesi, ödülümüzün yüreğimizdeki değerini çok güçlendirdi” dedi.

Ödülün Seçiciler Kurulu’nda yer alan İstanbul Sözleşmesi denetim organı olan GREVIO’nun eski başkanı Prof. Dr. Feride Acar, Türkiye’de sosyal psikolojiye önemli katkılar yapmış olan Prof. Dr. Olcay İmamoğlu, emekli Büyükelçi Sumru Noyan ve gazeteci-yazar ve PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral da toplantıda söz aldılar. Zeynep Oral, İzmir Amerikan Koleji’nde birlikte okudukları Lale Dikmen Türker’in cömert, herkese kucak açan, kendine özgü kişiliği, kimseyi kırmayan, insan ilişkilerine gösterdiği özene vurgu yaparak; “Lale bugün hayatta olsaydı bu ödülün EŞİK’e verilmesinden çok mutlu olacağına eminim” dedi. EŞİK’in tüm çalışmalarını yakından izlediğini ve takdir ettiğini belirtti. Sumru Noyan, Lale Dikmen Türker’in kendisinin de ödülün EŞİK’e verilmesinden çok memnun olacağını dile getirdi. EŞİK gibi farklılıkları içinde barındıran ortak bir platformun olmasını çok önemsediğini ifade etti. Olcay İmamoğlu, “Bizler öğrenmek için katıl, hizmet için ayrıl anlayışıyla eğitimimizi sürdürdük. Bu ilk ödülün EŞİK’e verilmesini çok heyecan verici buluyorum, Lale hala hizmete devam ediyor. İlk adımı EŞİK gibi bir platform ile atmak çok onurlandırıcı, çok mutluluk verici” sözleriyle bizlerle birlikte oldu. Feride Acar, “Ben işin iki tarafındayım hem başından beri EŞİK içerisindeyim ama aynı zamanda Lale Dikmen Türker Ödülü Seçiciler Kurulu’ndayım. Çok doğru bir şey yapıldığını düşünüyorum. Böyle bir ödülü ihdas ettiği için Mimar Kerem Türker Vakfı’na ve var olduğu için de EŞİK’e teşekkür ediyorum” dedi.

Tören EŞİK üyelerinin konuşmaları ile devam etti. Gülten Sönmez, “EŞİK ile hem kendimizi onardık, hem geliştirdik, Lale Hanım’a ve ailesine teşekkür ediyorum bize böyle güzel bir anı bıraktıkları için” dedi. Papatya Tabak, “EŞİK çok demokratik, hiyerarşik olmayan, insanların birbirine saygı duyduğu ve her şeyin konuşulduğu bir platform. Burada olmaktan gurur duyuyorum, bunun bir ödüle layık görülmesi de çok gurur verici”dedi. Hülya Gülbahar “Şu an ekrana baktığımda Türkiye’nin her yerinden, her yaştan kadınlar görüyorum, farklılıklarımız bizim hayat bağımız, bizi uzaklaştıran değil tam tersine bizi birbirine çeken ve bağlayan şeyler. Bu kadar kısa sürede bir ödül ile onurlandırılmak çok güzel. EŞİK olarak yeni bir Türkiye kuruluncaya ve yeni bir anayasa yazılıncaya kadar bir aradayız sözü vermiştik birbirimize. Bu ödül de bize önemli bir eşik atlatacak. Sevgili Lale’yi artık EŞİK’in bir parçası olarak kalplerimizde yaşatacağız” dedi. Tören, katılımcıların Lale Dikmen Türker ve EŞİK için alkışlarıyla sona erdi.

Lale Dikmen Türker Hakkında
İzmir Amerikan Koleji’nde öğrenim gören Lale Dikmen Türker (1945-2017), Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra, bir süre Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalıştı. Ardından akademik çalışmalarını sürdürmek üzere Almanya’ya gitti ve Freiburg Üniversitesi’nde sosyoloji alanında doktora çalışması yaptı. Diplomat olan eşiyle birlikte 40 yılı aşan bir zaman diliminde birçok ülkede yaşayan Lale Dikmen Türker, yaşamı boyunca her alanda insan hakları, özgürlük ve eşitliği savunarak bugün adına verilen ödülün ilham kaynağı oldu.

EŞİK hakkında
Kadın örgütleri, Nisan 2020’de gündeme gelen çocuk cinsel istismarı faillerine af girişimine karşı TCK 103 Kadın Platformu olarak yeniden bir araya geldi ve affın çıkarılmasını engelledi. Hemen ardından kadına karşı şiddetle ilgili İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasının çekilmesi tartışmaları açılınca, daha kapsayıcı bir isim altında devam etmeye karar verildi. Platform, çalışmalarına 1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren EŞİK – Eşitlik İçin Kadın Platformu adıyla devam etti. Eşit, özgür yaşama hakkına ve kazanımlara yönelik tehditlere karşı ortak mücadeleye zemin sağlayan EŞİK, 320 kadın ve LGBTİ+ örgütünden oluşmakta ve 160 hak örgütü, meslek odası ve sendika tarafından desteklenmektedir. EŞİK bugüne kadar çocukların cinsel istismarı, İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet gibi konularda yerel, ulusal ve uluslararası çok sayıda çalışma gerçekleştirdi.

Paylaş

İlgili Yazılar