HDP Mersin İl Örgütü: Ekoloji sorununun kaynağı iktidardır

HDP Mersin İl Örgütü; sel, orman yangınları ve ırkçı saldırılara ilişkin açıklama yaptı. HDP İl Eş Başkanı Gülbahar Şöfer, orman yangınları ve sel felaketlerinin sorumlusunun iktidar olduğunu belirtip, ekolojiyi öncelemeyen sistemin değişmesi gerektiğini dile getirdi.

Haber- Meryem Karadağ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü tarafından son zamanlarda meydana gelen orman yangınlarına, sel felaketlerine ve göçmenlere yönelik ırkçı saldırılara ilişkin il binasında açıklama yapıldı. HDP İl Eş Bakanı Gülbahar Şöfer, son günlerde ülke genelinde başta Manavgat, Dersim olmak üzere, yüzlerce noktada orman yangınları çıktığını söyledi. Yangınların, birçok bölgede yerleşim alanlarını da etkilediğini hatırlatan Gülbahar Şöfer müdahale ekiplerinden ve sivil yurttaşlardan da yaşamını yitirenler olduğunu da belirtti.

“Doğa insansız yaşayabilir ama insan doğasız asla”                                                                

Ekolojik yaşamı, topumsal barışı savunan bir parti olarak orman yangınları ve doğaya yönelik her türlü saldırıya hassas olduklarını ifade eden Şöfer, “Nasıl çıkmışsa çıksın, yaşanan orman yangınlarını insanlığın ve tüm canlıların karşı karıya kaldığı en büyük felaket olarak görüyoruz. Bu yangınlar ve yaşanan sel felaketleri yaşanan iklim krizinin sonucu ise, sorumlusu da iklim krizine sebep olan vahşi kapitalizmin kendisidir. Hep söylediğimiz gibi Ekolojiyi öncelemeyen bu sistem değişmelidir. Şayet ormanlık alanları batıda ranta açma, bölgede güvenlik alanı ilan etme fikri varsa bu tam bir cinayettir” diye konuştu.

“Sorumlu kişiler hukuk önünde hesap vermeli”

Şöfer; ormanlara, doğaya yaşama yönelik düşmanca politikaların asla kabul edilmeyeceğini, sorumlu kişilerin hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini de dile getirerek “Ancak şunu da belirtmek isterim ki; orman yangınlarının ve sel felaketlerinin baş sorumlusu her alanda rant peşinde koşan iktidardır.Başta cumhurbaşkanı olmak üzere tüm bakanlıklar kendileri özel uçaklarla gezerken, bu ülkenin tek bir tane bile yangın söndürme uçağı yoktur. Öte yandan yaşanan bu acılar ve felaketlerden ırkçılık devşirmek ve toplumu kutuplaştırmaya kalkmak, toplumsal yaşamı ateşe atacak çok daha büyük bir felakettir. Bütün kışkırtmalara rağmen, halkımızı dayanışmayı büyütmeye doğamızı ve yaşam alanlarımızı sahiplenmeye ve halklar arası ortak yaşamı güçlendirmeye çağırıyoruz.” dedi.

Karadeniz bölgesi iklim değişikliği eylem planı yapılmadı”

Yangınlar sürerken batı Karadeniz’in birçok ilinde yaşanan sel felaketlerinin ağır bilançosuyla karşı karşıya kaldıklarını da söyleyen Şöfer sözlerini şöyle sürdürdü:

Yangınlar sürerken batı Karadeniz’de, birçok ilimizde yaşanan sel felaketinin ağır bilançosuyla karşı karşıya kaldık. Çok sayıda yurttaş yaşamını yitirdi ve çok ciddi doğa tahribatı ve maddi hasar meydana geldi. Daha önceki yıllarda da, yaz aylarında küçük çaplı sel felaketleri olmakla birlikte bu sefer tam bir felaketle karşı karşıya kalındı.

 Yangınlarda olduğu gibi sellerde de, asıl neden iklim krizi uluslararası iklim değişikliği sözleşmesi imzalanmasına rağmen, çevre ve şehircilik bakanlığı Karadeniz bölgesi iklim değişikliği eylem planının hayata geçirilmesi için, hiçbir şey yapılmadığı ortaya çıktı. Bu iktidar artık yönetemez hale gelmiştir.

Paylaş

İlgili Yazılar