Kadın cinayetlerine karşı gelmenin bedeli 70 bin tl para cezası

İstanbul Sözleşmesi ve Pınar Gültekin’in katledilmesine karşı yaptıkları eylemler sebebiyle Mersin Kadın Platformu üyelerine binlerce liralık para cezası kesildi. Ceza ve gözaltılarla kadın mücadelesinin engellenemeyeceğini vurgulayan Mersin Kadın Platformu, “Sokakları kadınlara yasaklayamazsınız” dedi.

Haber- Fatoş Sarıkaya

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini dile getirmek ve Pınar Gültekin’in öldürülmesine tepki göstermek amacıyla yapmış oldukları eylemlerden dolayı, Mersin Kadın Platformu’ndan yaklaşık 25 kadına binlerce liralık idari para cezaları kesildi. “Pandemiyi ve eylemlerimizi bahane göstererek cezalar kesen devletin görevi kadınların parası ile kasasını doldurmak değil, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere haklarımızı korumaktır” ifadelerini kullanan Mersin Kadın Platformu, kadın mücadelesini engelleyemeyeceklerini belirtti.

Ceren İnan: Kesilen cezalar kasıtlı

Yapılan üç ayrı eylemden idari para cezası alan Mersin Kadın Platformu üyesi Ceren İnan, mücadele içerisinde olan kadınlara sürekli uygulanan kasıtlı bir ceza kesme politikasının olduğunu dile getirdi. Bu cezaların kadınları yıldırmaya yönelik hamleler olduğunu söyleyen İnan, ” Her geçen gün kadına ve lgbti+’lara yönelik şiddetin, tacizin, ayrımcılığın, cinayetlerin ne boyutlara ulaştığını da görüyoruz. Bunlar karşısında susmayan, itaat naralarına boyun eğmeyen kadınlar ise bu tip cezalarla korkutulmaya, sokaktan, isyandan uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Ülkenin çoğu yerinde olduğu gibi Mersin’de de şiddetin ardı arkası kesilmiyor. Kadın örgütleri, kurumlar burada bu şiddetle mücadele etmeye, ülke genelinde yaşanan kadın cinayetlerine karşı en doğal haklarını kullanıp tepki gösteriyor. Mersin Kadın Platformu’ndan onlarca kadına sürekli uygulanan kasıtlı bir ceza kesme politikası var. Bir kişi daha eksilmemek için mücadeleden geri durmadığımız bu dönemlerde bir de kadın düşmanı politikaların baş sorumlusu olan devlet, güvencemiz olan İstanbul Sözleşmesi’ne saldırıyor ve her fırsatta çocuk istismarına dair yasayı tekrar tekrar gündeme getirme cüretini gösteriyor. Bizler de kadın dayanışmasından aldığımız güçle ve direngenlikle karşılarında durmaya devam ediyoruz. Bu cezalar arka arkaya kesilen ve kadınları yıldırmaya çalışan hamleler. Bu dayanışmanın bir parçası olan hiçbir kadını yıldıramayacaklarını bilmeliler. Cezalar konusunda avukat arkadaşlarımızla hukuksal mücadeleyi de sürdürüyoruz. Kadın kadını savunur sözü bir kez daha bu şekilde hayat buluyor.” ifadelerini kullandı.

“Boşaltılan kasaları doldurmayacağız”

İki ayrı eyleme katıldığı için toplamda 3 bin 540 tl para cezası alan bir diğer MKP üyesi Derya Narlı ise gerekçe gösterilen pandemi koşullarında her türlü önlemi aldıklarını ifade etti. “Pandemi bahane edilerek kesilen cezalarla boşaltılan kasaları doldurmayacağız diyen Narlı, “Haklarımıza sahip çıkmak için katıldığımız eylem ve basın açıklamalarında hepimiz maskeliydik. Fiziki mesafeyi de mümkün olduğunca koruduk. Ancak orada kolluk kuvvetlerinin bizi sıkıştırması sonucunda o fiziki mesafe biraz daralmış oldu. Ki iktidar bu süreçte mitingler, düğünler yaptı. Ayasofya açılışı yapıldı. Kendilerinin uymadığı kurallar cezasız kalırken bizimkiler üzerinden ceplerini dolduruyorlar. Ama onların boşalttıkları kasaları doldurmayız. Esnek, güvencesiz, mobbinge uğrayarak kazandığımız ekmek paralarımızı kendilerine vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Mersin Kadın Platformu üyeleri, hukuki haklarını kullanarak cezalara itiraz etmeye hazırlanıyor.

Paylaş

İlgili Yazılar