Kadın Savunması’ndan sığınma evi kampanyası

Kadın Savunma Ağı, kadınların şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri sığınma evlerinin nüfusa oranla açılmasını talep ederek bir imza kampanyası başlattı.

Haber- Fatoş Sarıkaya

Günden güne artan kadına yönelik erkek şiddeti pandemi sürecinde tırmanışa geçti. Kadın hareketi ise şiddeti önleme adına çeşitli kampanyalar başlatıp yetkililere talepte bulunuyor. Bu kampanyalardan birini de Kadın Savunma Ağı başlattı. Ankara’nın en kalabalık ikinci ilçesi olan Keçiören’de kadın nüfusu oranına sığınma evi açılmasını isteyen kadınlar, çeşitli talepleri içeren bir dilekçe yazıp Keçiören Belediyesi’ne bunu ileterek, bir de sosyal medyada imza kampanyası başlattı.

Kadınlar erkek şiddetini önleyici tedbirler istiyor

Ankara Kadın Savunma Ağı’ndan Reyhan Karadeli bu kampanyanın ortaya nasıl çıktığını anlatarak şunları aktardı: Pandemide erkek şiddeti 2 katına çıktı. Bir yandan da İstanbul Sözleşmesi’ne dair saldırılar başlamıştı. Tüm bunlar olurken Ankara’da Keçiören mahallesinde yaz aylarında parkta yan yana geldik. Kadın Savunma Ağı olarak o dönem “Nasılsın” sohbetleri yapıyorduk. Kampanyamızın fikri Keçiören mahallesinde yaşayan kadınlar olarak buluşmalarımızın birinde en büyük sorunlarımızdan birini konuşurken çıktı. Erkek şiddeti karşısında hiçbir önleyici tedbir yok. Somut talepler üretip, birbirimizi savunabiliriz diyerek önce bir dilekçe örneği hazırladık. Her birimiz kendi apartmanımızdaki kadınlara ulaştık ve imzalattık. Sonra Ankara’daki diğer mahallelerde yaşayan arkadaşlarımıza anlattık ve ortak bir talep olarak örgütleme kararı aldık.

“Hedefimiz taleplerimizi kentin dört bir yanına yaymak”

Belediyeler Kanununda yer almasına rağmen hâlâ 100 binin üzerindeki hiçbir belediyede neredeyse sığınma evi yok diyen Reyhan Karadeli, geniş kitlelere ulaşması için kampanyayı sosyal medya üzerinden de online imzaya açtıklarını dile getirdi. Kadınların birbirinin çaresi olduğunu söyleyen Karadeli, “Pandemi sürecinde sözde önlemler yani yasaklar yüzünden kendi faillerimizle aynı evde yaşamak zorunda kalıyoruz. Ancak bunu yaşamak zorunda değiliz. Şuan dilekçe örneklerimiz mahallelerde elden ele dolaşıyor. Sosyal medya üzerinden de online imzayı açtık. Hedefimiz kentin birçok noktasında bu talebi yükseltmek ve Keçiören’de sığınma evi açılması için dört bir yandan imza toplamak. İstanbul Sözleşmesi’nin devlete verdiği yükümlülükleri hatırlatmaya devam edeceğiz. Bu yükümlülükleri hatırlamamakta ısrarcı olanların karşısına kadın mücadelemizle dikileceğiz.” şeklinde konuştu.

Kadınlar belediyeye bağlı sığınma evinin  kadın nüfusuna oranla açılmasını, kadınların üzerindeki bakım emeğinin toplumsallaşması için belediyeye bağlı kreşlerin açılmasını ve belediyede çalışan tüm personele toplumsal cinsiyet eğitimi verilmesini talep ediyor.

Kampanya bağlantısı: https://t.co/KQsGMOdGUF?amp=1

Paylaş

İlgili Yazılar