Kadınlar haklarını konuştu

Tarsus Belediyesi Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi 5 Aralık kadın hakları günü sebebiyle çevrimiçi söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide kadınların çalışma, evlilik, boşanma, nafaka, seçme ve seçilme hakları konuşuldu.

Tarsus Belediyesi Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi yöneticisi Hatice Karataş’ın moderatörlüğünde yapılan söyleşiye Avukat Duygu Öz ve Kadının İnsan Hakları (KİHEP) eğiticisi Özge Göncü konuşmacı olarak katıldı. Kadınların kanunen sahip olduğu haklar hakkında konuşan Avukat Duygu Öz; kadının evlilik, boşanma, bedensel ve kamu yaşamındaki hakları ile ilgili bilgiler verdi.

“BİZİ 1934’e GÖTÜREN KADINLARIN MÜCADELESİ OLDU”

KİHEP Eğiticisi Özge Göncü, kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinin uzun yıllardır süren kadın mücadelesinin sonucu olduğunu dile getirdi. Göncü, “1934’te kadınlara bir gecede verilmiş bir hak değil bu. Nezihe Muhiddin, Suat Derviş, Halide Edip Adıvar, Fatma Aliye, Yaşar Nezihe, Şair Nigar Hanım gibi isimler gazeteler, dergiler çıkarıp yazılar yazarak kadın hareketinde öne çıkan önemli figürler haline geldiler. Ve daha ismini sayamadığım bir çok kadının uzun yıllar süren mücadelesi bizi 1934’e götürdü” dedi. Göncü, kadınların hayatlarını şiddete, ayrımcılığa ve hak ihlallerine uğramadan yaşama hakları olduğunu ve değiştirilemez temel haklara doğuştan sahip olunduğunu belirtti.

Söyleşi soru cevap etkinliğinin ardından sona erdi.

Paylaş

İlgili Yazılar