Kaleköy halkı isyanda: Aşımıza beton döktürmeyiz

Kaleköy halkı isyanda: Aşımıza beton döktürmeyiz

Mersin’in Kaleköy Mahallesinde 260 bin metrekarelik alanın koruma altında olmasına rağmen TOKİ tarafından yapılaştırılmaya açılması tepkilere neden oldu. Koruma altına alınan yeşil alanların devlet eliyle betonlaştırdığını söyleyen yöre halkı “Aşımıza beton döktürmeyiz” diyerek kararı protesto ettiler.

Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan Kaleköy Mahallesindeki hazineye ait tarım alanlarında Galericiler Sitesinin yapılmak istenmesi yöre halkını ve sivil toplum örgütlerini ayağa kaldırdı. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Kaleköy halkı ile konuya ilişkin basın açıklaması yaparak yeşil alanların yapılaşmaya açılmasına karşı olduklarını dile getirdiler.

“Tarım arazilerinin ranta kurban edilmesi hukuksuzdur”

Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi yapılmak istenen 260 bin metrekarelik Mutlak Tarım Arazisi kabul edilen alanda yaklaşık 20 bin ağacın yöre halkına iş, aş olduğunu söyleyen MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Bu parselde başta limon olmak üzere; portakal, zeytin, şeftali, kayısı gibi ekonomik katma değeri olan tarımsal ürünler yetiştirilmektedir. Bu alan 50 yılı aşkın süredir Kaleköy Mahallesinin iş ve aş alanı olmuştur. Bu bölge büyük ova koruma alanı olarak belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararınca koruma altında iken tarım arazilerine Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi yapma planları ile tarım arazilerinin ranta kurban edilmesi hukuksuzdur.” dedi.

“ Tarım alanlarının talan edilmesine izin vermeyeceğiz”

Sabahat Aslan, son zamanlarda tarım ve ormanlık alanların ranta kurban edilmesiyle, temiz bir çevrede yaşama hakkının çiğnendiğini belirtti. Ülkede uygulanan yanlış politikalar ile tarım ve ormanlık alanların planlı bir şekilde yok edilme çalışmalarının hızlandığını ifade eden Aslan, “ Kentimizde dün 100.Yıl Tabiat Parkı, Atatürk Parkı ve bugün Kaleköy’ün tarım ve ormanlık alanları yok edilmeye çalışılıyor. Atatürk Parkı, Kaleköydeki ormanlık ve tarım alanları halkındır. Bu alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu alanların korunması için bundan sonra da derneğimiz demokratik ve hukuksal olarak mücadele etmeye devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar