KESK’li kadınlar zorunlu ebeveynlik izni talep etti

KESK’li kadınlar, İstanbul Valiliği tarafından pandemiye karşı alınacak önlemler başlığı altında yayınlanan genelgede 10 yaşından küçük çocuğu olan kadınların idari izinli sayılıp evde çalışabileceklerine dair maddeye karşı çıkıp, pandemi koşullarında çocuk bakımını kadınlara yıkan politikaları reddederek zorunlu ebeveynlik izni talep etti.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Covid-19 önlemleri kapsamında sanayi sektöründe çalışanlar için erken mesai düzenlemesi ve kamuda esnek çalışma yöntemlerine ilişkin alınan tedbirleri açıklamıştı. Bu tedbirler kapsamında 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın personellerin idari izinli sayılıp evde çalışabileceklerine dair madde kadınlar tarafından tepki ile karşılandı. Ebeveynliğin ortak sorumluluk olduğunu söyleyen KESK İstanbul Kadın Meclisi, sadece 10 yaş altı çocuk sahibi kadınlara idari izin verilmesini değil ebeveynlere dönüşümlü izin verilmesini ve pandemi/sonrası acil kreşlerin mahalle mahalle açılmasını talep etti.

“Kadını sadece aile içinde var eden anlayışı reddediyoruz”

Kadınların sürekli olarak ev içine hapsedilmesini kabul etmediklerini dile getiren KESK’li kadınlar, güvencesiz çalışma biçimini yaygınlaştıran çocuk yaşlı bakımı ve ev içi sorumluluğunu kadında gören kararları tanımadıklarını belirttiler. KESK İstanbul Kadın Meclisi, “Çocuk, baba ve annenin ortak sorumluluğu altında olmalıdır.Kadınları çocuk bakımı dahil sadece aile içinde var etmeye çalışan iktidarın bu genelgesini reddediyoruz. Evden çalışma/esnek çalışma, ücret düşüklüğü ve güvencesiz bir hayat demektir. Bunu asla kabul etmiyoruz. Devlet, pandemi koşullarına uygun sağlıklı kreşler açmak yerine, bir kez daha kadınların emeğine göz dikmiştir. Pandemi koşullarında çocuk bakımını kadınlara yıkan bu politikaları reddediyor ve dönüşümlü, zorunlu ebeveynlik izni talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar