“Leyla Öztürk davasının sonuna kadar takipçisi olacağız”

Geçtiğimiz günlerde Tarsus’ta akrabasını reddettiği için öldürülen Leyla Öztürk ile ilgili konuşan Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, bu davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirterek, İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinin yerine getirilmesini istedi.

Türkiye genelinde kadın cinayetleri artış gösterirken Mersin de bu artışla aynı paralelliği gösteriyor. Tarsus’ta bir ay içinde dört kadın erkekler tarafından öldürülürken kadın mücadelesi yürüten aktivistler yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu düşünüyor. Neredeyse her gün bir kadının erkekler tarafından katledildiğini söyleyen Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, pandemi ile birlikte şiddet vakalarının arttığını dile getirdi. Pandemi sürecinde çıkarılan af yasası ile bir çok failin sokaklarda gezmeye başladığını belirten Göksoy, “Fail erkekler çıkar çıkmaz ilk yaptıkları iş yarım bıraktıklarını tamamlamak oldu. Nitekim bir çok kadın da bu süreçte öldürüldü. İçişleri bakanlığının verilerine göre 10 ayda 214 kadın katledilirken yine adalet bakanlığının 2019 verilerine göre çocuk istismarı da 0/050 artarak açılan dava sayısı da 28 bin 360 oldu. Kadınlar ve çocuklar evlerinde bile güvende değilken, öldürülen kadınlar failleri bilinsin diye kanları ile yere kim tarafından vurulduğunu yazar hale geldi.” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ AMA’SIZ UYGULANMALI” Özellikle Mersin’de yaşanan kadın cinayetlerindeki artışa dikkatleri çeken Çiğdem Göksoy, “Toplumsal cinsiyet kalıplarına sığdırılan ancak ve amalar sonunda verilen kararlar sonucunda taciz davaları 3 kız kardeşin davasında olduğu gibi zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle , dava dosyalarının düşürülmesi taciz, tecavüz ve cinayetlerin önünü açmakta ve meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Tarsus’ta yaşayan Leyla Öztürk reddettiği için korucu olan amcası oğlu tarafından katledildi. Leyla Öztürk cinayeti de bu zihniyetin bir sonucu olarak açığa çıkmıştır. Mimoza Kadın Derneği olarak bu davanın takipçisi olacağımızı belirterek bir an önce İstanbul sözleşmesinin gerekliliklerinin yerine getirilmesini ancak ve amasız uygulanmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar