Mersin’de kadınlar öz savunmayı konuştu

Mersin Kadın Platformu ‘Hayatı istiyoruz öz savunmayı konuşuyoruz’ sloganı ile öz savunma atölyesi gerçekleştirdi.

25 Kasım’a doğru giderken bir çok kadın örgütü etkinlik takvimini başlattı. Bu kapsamda Mersin Kadın Platformu’nun düzenlediği öz savunma atölyesi Hayat Ağacı Kadın Kooperatifi’nde platform üyesi Özge Göncü moderatörlüğünde yapıldı. 35’i aşkın kadının katıldığı atölyede
Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, özel savaş politikaları karşısında öz savunma sunumu yaptı. Mersin Kadın Platformu adına da Kadın Savunması’ndan Çiğdem Serin, feminist öz savunma atölyesini gerçekleştirdi.

“Güçlü bir öz savunmayı ancak güçlü bir kolektiflik yaratabilir”

Son zamanlarda artan bir özel savaş konseptinin toplum üzerinde uygulandığını söyleyen Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, bunun en çok da kadınlar üzerinde gerçekleştirildiğini ifade etti. Kaya, “Kültürel yapılarımıza yönelik bir takım tahribatlar, yok etmeye yönelik durumlar gelişiyor. Doğaya karşı talan da söz konusu aynı zamanda. Sistemin bu yöneliminin karşısında elbette ki bizim de öz savunma olarak, daha doğrusu meşru savunma olarak geliştirdiğimiz bir takım mekanizmalar var. Bunlar hukuki, idari mekanizmalar. Ama bunlar yeterli değil ne yazık ki. Çünkü bunlarla bütünlüklü, çok kapsamlı mücadele etmek gerekiyor. Bunun da en önemli ayağı örgütlü olmak, kolektif hareket edebilmekten geçiyor. Toplumsallaşma ve öz savunmayı simbiyotik bir ilişki içerisinde değerlendirmek gerekiyor. Toplumsallaşmak ne kadar güçlüyse, ne kadar güçlü kolektif bir yapı ortaya çıkarıyorsanız o kadar güçlü bir öz savunma gerçekleştirebiliyorsunuz demektir.” dedi.

” Erkek şiddetine karşı hayatlarımızı savunmak kadın dayanışması ile mümkün”

25 Kasım’a giderken kadınlar açısından öz savunmayı tartışmak için bir araya geldiklerini dile getiren atölye kolaylaştırıcısı Çiğdem Serin, “Bu yıl 25 Kasım’a pandemi koşullarında giriyoruz. Pandeminin en olumsuz etkilerinden biri de toplumsal cinsiyet temelli şiddetin arttığı gerçeğidir kuşkusuz. Dünya genelinde toplumlar Pandeminin etkisi ile mücadele ederken kadınlar ayrıca gölge pandemi ile mücadele ediyor. Gölge pandemi BM’in kadın çalışmaları birimi tarafından kadınların ve kız çocuklarının maruz kaldığı ve artan ev içi şiddet için tanımladığı bir kavram. Bu bağlamda feminist öz savunmayı da konuştuk. Feminist özsavunma, hayatlarımızı kuşatan şiddetin kaynağına ulaşmamıza ve ona son vermemize imkan veren tüm zorunlu araçlar, yaklaşımlar ve tepkilerdir. Feminist özsavunma sadece şiddete uğrayan bedenimizi fiziksel olarak savunmak değil, toplumsal cinsiyet rollerini ve egemenlik ilişkilerini sarsan politik bir eylemdir.” şeklinde konuştu.

Öz savunmanın feminist öz bilinç ve dayanışma ile tüm kadınların kazanabileceği  bir nitelik olduğunu belirten Serin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün burada feminist öz-savunma için gerekli olan feminist öz bilinç, özerklik, öz saygı ve sınır belirleme ile ilgili tartışmalar yürüttük. Etrafımızı saran erkek şiddetine karşı hayatlarımızı savunmanın koşulu kadınların kolektif mücadelesi ve dayanışmadan geçecektir.”

Paylaş

İlgili Yazılar