Mersin’den kadınlar sordu: Gülistan Doku bir yıldır nerede?

Mersin Kadın Platformu, Gülistan Doku’nun kayboluşunun birinci yılında sokağa çıkarak “Gülistan Doku nerede?” diye sordu. Kadınlar, tek şüpheli Zaynal Abarakov’un gözaltına bile alınmadığını, etkin bir soruşturma yürütülmediğini belirtti.

Dersim’de üniversite öğrencisi olan Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden bir yıl geçti. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar, bulundukları yerlerde sokaklara çıkıp Gülistan Doku’nun akıbetini sordu. Mersin Kadın Platformu da bugün Özgecan Aslan Barış Meydanında bir araya gelerek Doku için seslerini yükseltti. Platform adına konuşan Elmas Kara, “Gülistan’ın en son birlikte görüldüğü ve Gülistan’ı bir gün önce zorla arabaya bindirmeye çalıştığı tespit edilen, üvey babası polis olan Zaynal Abarakov tek şüpheli olmasına rağmen hiç gözaltına alınmadı. Telefonuna ve teknik cihazlarına arama, el koyma, inceleme işlemleri yapılmadı. Gülistan’ın eski erkek arkadaşı Zaynal Abarakov’un üvey babası, annesi ve kız kardeşinin 4 Ocak 2020 günü Gülistan’ın evlerinde bulunduğu zamana ilişkin vermiş oldukları ifadelerdeki çelişkili beyanların üzerinde durulmadı, çelişkiler giderilmedi. Zaynal’ın evde olduğu söylenen saatlerde evde olmadığı anlaşıldı. Soruşturma işlemleri Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro tarafından yürütüldü. Görev yeri değişine kadar, Zaynal’ın polis olan üvey babası bu büroda görev yapmaktaydı. Delillerin gizlenmesi, yok edilmesi ihtimaline rağmen soruşturma biriminin değiştirilmesi talebi savcılıkça değerlendirilmedi. Kamera kayıtları yeterli incelenmedi. Daha birçok delil göz önüne alınmadı ya da araştırılmadı. Gülistan’ın intihar ettiği algısı yaratılmaya çalışıldı.” dedi.

“Gülistan’a ne oldu demekten vazgeçmeyeceğiz”

Elmas Kara, Zaynal ve ailesinin birbiriyle çelişen ifadeleri olduğu halde bugün ellerini kollarını sallayarak dışarıda gezerlerken 1 yıldır Gülistan için hukuk mücadelesi veren ailesinin gözaltına alındığını, kadın örgütlerinin eylemlerinin yasaklandığını ve Gülistan’ın kız kardeşi Aygül Doku’ya basından uzak durması konusunda baskı yapıldığını söyledi.

Faiileri kim neden koruyor diye soran Kara, “Bugün polis, asker, devlet memuru ya da iktidarla ilişkili pek çok fail erkek iktidarın cezasızlık politikaları ile sırtı sıvazlanarak hayatlarına devam ediyor. Nadira’nın ölümünün şüphelisi AKP’li Şirin Ünal’ın, İpek Er’in ölümüne sebep olan Uzman Çavuş Musa Orhan’ın, Aleyna Çakır cinayetinin tek şüphelisi Ümit can Uygun’un, Feray Şahin’in katili Polis Burak Aykul’un nasıl korunduğunu biliyoruz. Biz kadınlar yaşadığımız evlerde çalıştığımız iş yerlerinde, geçtiğimiz sokaklarda her an saldırıya ve cinayete uğrama tehlikesi ile karşı karşıya kalıyoruz.  Tüm bu suç ittifakı karşısında birbirimizin çaresiyiz biliyoruz. Birbirimizden vazgeçmiyoruz. Gülistan bulunana kadar ‘Gülistan’a ne oldu’ demeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar