Mv Kurtulan: “Erkek-devlet şiddetine karşı mücadeledeyiz”

Mersin ‘de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü etkinliklerinin startını verdi.HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, “Türkiye’de her gün kadınlar öldürülüyor. Erkekler yine aklanıyor, kadın cinayetleri sorgusuz ve cezasız kalıyor” diyerek erkek-devlet şiddetine karşı mücadelede olduklarını dile getirdi.


Etkinliğe HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer’in yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı HDP Toroslar İlçe Örgütü önünde bir araya gelen kadınlar, pazar alanında kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı bilgilendirmenin yer aldığı bildirileri dağıtmak istedi. Polis, Mersin Valiliğinin pandemiden dolayı yasaklama kararı verdiğini ve bundan dolayı bildiri dağıtmalarına izin vermeyeceğini belirtmesi üzerine kitle ile polis arasında tartışma yaşandı. Çevik Kuvvet polisleri tarafından çembere alınan kadınlar, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Em xwe diparêzin” ve “Jin jîyan Azadî” sloganları attı. Engellemeye alkış, zılgıtlarla tepki gösteren kadınlar oturma eylemine geçti.

“Yargı, fail erkekleri aklıyor”

Oturma eylemi sırasında konuşan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, erkek-devlet şiddetine karşı mücadelede olduklarını ilan etmek için toplandıklarını belirterek, “Mücadelemizin startını vereceğimiz beyan etmek için bir araya geldik. Ancak sabahtan beri tüm Mersin’de neredeyse her sokak polis ablukasına alınmış. İlçe örgütümüze girişler yasaklanmış durumda” dedi. Kadınlar olarak devlet şiddeti ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Kurtulan, “Bu gün burada erkek-devlet şiddetine karşı sesimizi haykırmak istedik. Çünkü her gün kadınlar olarak bedenimize, kimliğimize ve emeğimize yoğun bir saldırı var. Türkiye’de her gün kadınlar öldürülüyor. Sadece öldürülmekle kalmıyor hunharca işkence ile ya evlerde yakılıyorlar ya balkonlardan atılıyorlar ya da öldürülmelerine intihar veya kaza süsü veriliyor. Kadınlar şiddete uğruyorum diye kolluğa gittiği zaman karakollardan geri çeviriyorlar. Yargıya intikal ettiği zaman da erkek yargı dediğimiz mekanizma içerisinde erkekler yine aklanıyor. Kadın cinayetleri sorgusuz ve cezasız kalıyor” diye konuştu.

“Yaşamın her alanında tekçi zihniyet karşımızda duruyor”

Kadınlara yönelik büyük bir emek sömürüsü olduğunu kaydeden Kurtulan, “TBMM’de bütçe görüşmelerinin devam ettiği bu günlerde kadına dair bütçenin oluşturulması ve kadının güçlendirilmesi oluşturulması mücadelesi veriyorlar. Yaşamın her alanında tekçi zihniyet karşımızda duruyor. Dilimize, kimliğimize ve bedenimize erkek ve devlet tarafından yapılan şiddeti reddediyoruz. Buna karşı mücadele edeceğimizi belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.Konuşmanın ardından kadınlar yanlarında getirdikleri erbaneleri (Defleri) çalarak halay çekti. Etkinlik halayın ardından sonlandı.

KAYNAK: MEZOPOTAMYA AJANSI

Paylaş

İlgili Yazılar