Yeni Akit, Mersin Onur Haftasını yine hedef gösterdi

Yeni Akit Gazetesi, 2-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen 7. Mersin Onur Haftası etkinliklerini duyuran billboardlar üzerinden LGBTİ+’ları  ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni hedef gösterdi.

Haber- Fatoş Sarıkaya

Gazetede yapılan haberde “Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) toplumu ifsat etme çalışmaları devam ediyor!  Toplumun aleyhine olan tüm oluşumları şartsız koşulsuz kabul eden ve Türkiye’de yaymaya çalışan CHP, bu doğrultuda LGBTİ sapkınlığına da destek çıkıyor. Müslüman Türkiye’de LGBTİ rezilliğine açıkça destek veren CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi, şehrin dört bir yanına mide bulandıran afişler astı.” ifadelerine yer verilerek LGBTİ+’lara nefret söyleminde bulunulup CHP, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Onur Haftası hedef gösterildi.

Yeni Akit’in Mersin Onur Haftasını hedef göstermesi sistematikleşti

Mersin Onur Haftası Komisyonundan Melike Kurt, Yeni Akit’in önceki yıllarda da Mersin Onur Haftasını kriminalize edip hedef gösterdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Mersin 7. Onur haftası Komisyonu üyesi olarak gazetede yayınlanan bu nefret söylemlerini görmek beni çok üzdü. Ülkemizde yaşanan onca nefret suçlarını umursamadan hedef gösterilmek, oluşturmaya çalıştığımız güvenli alanların ihlalinden de öte. Onur haftaları LGBTİ+ topluluğu için direnişin ve varlığımızı yok saymalarını engellemek için savaştığımız alanlardan sadece biri. Maddi güce sahip olduktan sonra kiralanabilen Bilboard ve raketler üzerinden belediyeye ahkam kesmek de hangi mantığa ait anlayabilmiş değilim. Parasını verebilen herkes Bilboard ve raket kiralayabilir. Onur haftası Komisyonu olarak da maddi manevi imkanlarımızla, dayanışmamızla ve kesişimselliğimizle; buradayız, varız ve hep var olacağız diyebilmek adına pes etmiyoruz. Yapılan nefret söylemleri, hedef göstermeler insanlık suçudur. Güvende hissetmek hepimizin hakkı. En temel insanlık hakkınız “yaşama hakkı”nın başkaları yüzünden elinizden alındığını düşünün! Evet bizler; ötekiler, LGBTİ+’lar olarak bu riski ülkemizde maalesef hep taşıyoruz. Ama gökkuşağımıza gölge düşmesine izin vermeyecek, nefret söylemlerine rağmen sevişe sevişe kazanacağız. Dışlandıkça birbirimize daha da bağlanıp daha da güçleneceğiz. Çünkü aşk her zaman kazanır.

Mersin Onur Haftası Komisyonu nefret söylemini yargıya taşımıştı

3. Mersin Onur Haftası programı duyurusundan itibaren ana akım ve sosyal medyada yayımlanan nefret söylemi, tehdit ve hakaret içeren paylaşımlar hakkında Yeni Akit, Milat Gazetesi ve İslamianaliz sitesine suç duyurusunda bulunulmuştu. Her ne kadar savcı tarafından sadece İslamianaliz internet sitesine dava açılsa da Mersin Onur Haftası Komisyonundan Avukat Ezgi Özkan, bunun ilk nefret söylemi davası olması açısından önemli olduğunu vurguladı. Özkan, “Ne yazık ki tek bir gazete haberi dışında, genel olarak ifade ve basın özgürlüğü kapsamında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir. Söz konusu gazete haberi hakkında, TCK’nın Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik ve Aşağılama başlıklı 216. maddesi uyarınca dava açılması, LGBTİ+ Hareketi için önemli bir kazanım olmuştur; bu, ilk nefret söylemi davasıdır. Yargılama sonucunda İlk ve İkinci Derece Mahkemeleri tarafından sorumlu hakkında beraat kararı verilmişse de Yargı Reformu sonrasında temyiz hakkı elde edilmiş olup dava, şu an temyiz aşamasındadır. Yargıtay’ın nefret söyleminin basın özgürlüğü kapsamında düşünülemeyeceği yönünde karar vermesini bekliyor, en son Yeni Akit gazetesinin de ısrarla hedef gösterdiği LGBTİ+’ların haklarının insan hakları olduğunu vurguluyoruz.” şeklinde konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar