Günebakan Kadın Derneği, sığınma evi ve kadın danışma merkezleri için harekete geçti

Mersin’de faaliyet gösteren Günebakan Kadın Derneği, ‘Yasalar Uygulansın Kadın Danışma Merkezleri ve Kadın Sığınma Evleri Açılsın’ kampanyası başlattı.

Haber: Fatoş Sarıkaya

Mersin Günebakan Kadın Derneği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Fonu ve Turkey Mozaik Foundation eş finansmanı ile 2020 döneminde desteklenen proje kapsamında “Yasalar Uygulansın Kadın Danışma Merkezleri ve Kadın Sığınma Evleri Açılsın” kampanyası başlattı. Bu kampanya kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Toroslar Belediyesi ve Yenişehir Belediyesinde kadın danışma merkezlerinin ve kadın sığınma evinin durumlarının belirlenmesi, buralarda belirlenen eksikliklerin giderilmesi amaçlanıyor.

Mersin’de kadın danışma merkezi ve sığınma evi yetersiz

Mersin’de kadın cinayetleri ve erkek şiddetinin artışına bakıldığı zaman, yerel yönetimlerin bu konudaki hizmetlerinin oldukça sınırlı kaldığı dikkatleri çekiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesinin iki tane danışma merkezi, bir terapi merkezi, bir tane sığınma evi hizmet veriyor. Toroslar Belediyesinin ise bir tane danışma merkezi var ancak sığınma evi yok. Mezitli Belediyesi’nin bir tane kadın danışma merkezi var ancak bir yıldır faaliyette değil. Akdeniz Belediyesi ile Yenişehir Belediyelerinin ise hali hazırda kadın danışma merkezi ve kadın sığınma evi bulunmuyor. Bu ihtiyaç doğrultusunda hazırlanan kampanya ile ilgili konuşan Günebakan Kadın Derneği üyesi proje koordinatörü Derya Alpaslan, “İlgili kampanya sonucunda kadın danışma merkezleri ve kadın sığınma ev(ler)indeki gerek fiziki altyapının ve gerekse de uzman personel eksikliğinin tamamlanması, ayrıca kadın danışma merkezi ve kadın sığınma evi olmayan ilçelerde bu kurumların gerektiği gibi açılmasının sağlanmasını amaçlıyoruz. Belediyelerle görüşerek Mersin’de kadın danışma merkezlerinin ve kadın sığınma evlerinin sayısı, fiziki koşulları, personel yeterliliği gibi hususların belirlenmesi, bu veriler doğrultusunda hazırlanan mevcut verilerin raporlaştırılarak değerlendirilmesi ve değerlendirme ışığında sorunların çözümüyle ilişkili belediyeler ve STK’ların katılımıyla bir çalıştayın yapılmasını planlıyoruz.” dedi.

“Kampanya için kent dinamikleriyle görüşmeler sağlıyoruz”

Yürütülen kampanya kapsamında başta belediyeler olmak üzere kent temsilcileriyle de görüşmeler yaptıklarını dile getiren Derya Alpaslan, “Mersin’de bulunan dört ilçe belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin Kadın Aile Hizmetleri Müdürlüğü sorumluları ile görüştük. Mersin’de bulunan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet alanında çalışan dernekler ile de projemiz hakkında görüşeceğiz. Kadın danışma merkezi ve sığınma evleri ile ilgili bilgi talebinde bulunduğumuz ve cevabı gelen belediyeler ile ilgili raporlar hazırlayacağız. Bu raporları kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet alanında çalışan derneklerle paylaşacağız. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Mersin ŞÖNİM’e bağlı kadın sığınma evi ile bilgi talebimize henüz yanıt verilmedi.” şeklinde konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar