‘HPV aşısı ulusal aşı takvimine dahil olmalı’

HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanseri nedeniyle çok sayıda kadın yaşamını yitiriyor. Bu virüsten aşı ile korunabiliniyor ancak Türkiye’de 3 dozunun maliyeti 9 bin 660 liraya denk düşüyor. Mevcut ekonomik koşullarda kadınların aşıyı finanse etmelerinin zor olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt, “HPV aşısı bir haktır ve ulusal aşı takvimine dahil edilerek ücretsiz yapılmalıdır” dedi.

Haber- Fatoş Sarıkaya

Rahim ağzı kanseri, önlenebilir olmasına rağmen dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olarak yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü verileri, her yıl yaklaşık 570 bin yeni vaka görüldüğüne ve 311 binden fazla ölüm olduğuna işaret ediyor.

Kansere neden olan Human Papilloma Virüsünden (HPV) aşıyla korunmak mümkün. Yaklaşık 100 ülkede ücretsiz olan aşının, Türkiye’de 3 dozunun maliyetinin 9 bin 660 lira olmasına karşı tepkiler günden güne yükseliyor. Sağlık örgütleri, siyasi partiler, kadın dernekleri ve çeşitli STK’lar aşının ücretsiz olması yönünde farkındalık çalışmaları yürütmeye devam ediyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt, 1-30 Ocak Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık ayında hastalığa ve aşının önemine dair Kadından Haber’e konuştu.

“HPV ÖNLENEBİLİRLİĞİ OLAN BİR HASTALIK”

HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanseri nedeniyle dünyada her yıl yüz binlerce kadın yaşamını yitiriyor. Kadınları ölüme sürükleyen bu hastalığın aşı ile önlenebileceğini belirten Doktor Sezin Saygı Özyurt, “Hepatit B veya uçuk virüsü gibi temasla bulaşan bir virüs. Genital siğil ve rahim ağzı kanserine yol açıyor. Bu kanser önlenebilir hastalık çünkü aşısı var. 9 yaşını geçmiş kız ve erkek çocuklarını aşılayarak bu virüsü toplumdan yok edebiliriz” dedi.

“HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLMALI”

Sezin Saygı Özyurt, başta İngiltere olmak üzere çok sayıda ülkede aşının ücretsiz olmasından dolayı buralarda rahim ağzı kanserinin görülmediğini kaydetti. Türkiye’de de HPV aşısının ulusal aşı takvimine dahil olması gerektiğinin altını çizen Özyurt, “Aşının 3 dozu oldukça maliyetli ve Türkiye şartlarında yüksek geliri olmayan ailelerin bunu finanse etmeleri kolay değil. Jinekoloji dernekleri olarak bu konuda uzun yıllardır mücadele ediyoruz. Ama çok ciddi bir mesafe katedilmedi maalesef henüz. Aşı kesinlikle ücretsiz olmalı, bu bir halk sağlığı meselesi” diye konuştu.

“AŞI OLMALIYIZ

Canan Karatay’ın HPV aşısı ile ilgili sözlerinin bilim dışı olduğuna ve toplumda yanlış bir algı yarattığına değinen Özyurt, aşı olmanın önemini vurguladı. Kendisinin de HPV aşısı olduğunu, 13 yaşındaki kızına da aşı yaptıracağını belirten Özyurt, son olarak şunları dile getirdi:

“Hastalarımı da bu konuda yönlendiriyorum muhakkak. İmkanı olan herkesin bu aşıyı kesinlikle olması gerekiyor. Sonuçta cinsellik hayatın içinde olan bir şey. Bunu tabulaştırıp görmezden gelerek hiçbir yere varamazsınız. Cinsellik ile ilgili eğitimin ergenlik çağında çocuklara verilmesi ve onlara korunmanın, güvenli cinselliğin anlatılması lazım. Eğer sağlıklı bir toplum istiyorsak işinin ehli, deneyimi olan insanların çıkıp konuşması gerekiyor.”

Paylaş

İlgili Yazılar