EĞİTİM-SEN’DE KİTAP SÖYLEŞİLERİ ‘KENDİNE AİT BİR ODA’ İLE BAŞLADI

Mersin Eğitim-Sen Kadın Meclisi online kitap söyleşi etkinliğinin ilkini İngiliz Feminist Yazar Virginia Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’ ile yaptı.

Mersin Eğitim-Sen Kadın Meclisi, pandemi sürecinin etkisi ile online kitap söyleşi etkinliği yapmaya başladı. Söyleşide İngiliz yazar Virginia Woolf’un, edebiyat dünyasının feminist bir makalesi olarak adlandırılan ‘Kendine Ait Bir Oda’ adlı kitabı hakkında konuşuldu.

Kitap söyleşileri yapma önerisinin Kadın Meclisi’nin toplantılarında, kadınların fikirleri doğrultusunda ortaya çıktığını söyleyen Mersin Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Gülperi Fatih, “Bir taraftan sokak mücadelesi verirken bir taraftan da salon etkinliklerine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Covid-19 ile birlikte hayatlarımızın farklı bir yere evrildiğini görüyoruz. Bu süreç kadınlar için daha derinden okunması gereken bir süreç oldu ve kadınlar kendilerine şiddet uygulayan bireylerle aynı mekanı uzun süre paylaşmak zorunda kaldı. Bu durum kadına yönelik şiddetin artmasına ve zaten var olan şiddetin görünür olmasına yol açtı. Çeşitli mücadele biçimleri oluşturmak için kadınların temellendirmesi gereken durumlar ve olayların yaşandığı bugünlerden geçerken kitap söyleşileri bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı.” dedi.

KENDİNE AİT BİR ODA’YA ELEŞTİREL YAKLAŞIM

Söyleşide Virginia Woolf’un edebi tarzı, yaşadığı ülkenin politik tutumu, o dönemde gelişen işçi sınıfı mücadelesi yanında Woolf’un yaşadığı psikolojik durumlar hakkında konuşularak bütünlüklü bir değerlendirme yapıldı. Kadınların kazanımlarının neye hizmet ettiği sorgulanırken, yazarın ait olduğu sınıfsal konum gereği yaptığı değerlendirmelerin çoğunda tıkanmasının nedenlerini tartıştıklarını ifade eden Gülperi Fatih, “Kitabın kadın mücadelesine katkılarını değerlendirirken 100 yıl yakın bir zaman olmasına rağmen neden pek bir şey değişmediği konusu çokça dile getirildi. Bunun da nedeninin aslında kadın mücadelesinin üretim ilişkilerinden bağımsız ele alınamayacağı idi. Kadınların kendine ait bir odaları olması, eğitim hakkını elde etmeleri kadına yönelik şiddeti azaltmadı. Çünkü biz eğitimin de erk iktidar aklı tarafından şekillendirildiğini biliyoruz. Ve bu sistem içinde yer almak için mücadele etmenin bizi özgürlüğe götürmediğini, aksine sisteme hizmet edildiği için sistemi daha çok güçlendirdiğini biliyoruz. Feminist mücadelenin tıkandığı yerleri görmek ve sorgulamak açısından kıymetli bir değerlendirme oldu bizler için.” şeklinde konuştu.

Mersin Eğitim-Sen Kadın Meclisi ikinci kitap söyleşisini 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında 3 Kasım’da Hannah Arendt’in Şiddet Üzerine adlı kitabıyla yapacak.

Paylaş

İlgili Yazılar