Tarsus’ta kadınlar töre cinayetine tepki gösterdi

Tarsus’ta Besra Kırmızı isimli kadının abileri tarafından öldürülmesi üzerine sokağa çıkan Tarsus Kadın Platformu, “Tetiğe basarken eli dahi titremeyen Umut Başıbaş seni tanıyoruz. Töreniz de batsın, namusunuz da! Katledilen kız kardeşlerimize sözümüz olsun, mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.

Mersin’de 2,5 aylık hamile olan Besra Kırmızı (20) ailesinin istemediği biriyle evlendiği için öldürüldü. Urfa’da yaşayan Kırmızı, ailesinin karşı çıktığı Hasan Kırmızı (24) ile 4 ay önce evlenerek Tarsus’a yerleşti. Görümcesiyle dün aile sağlığı merkezine giden Besra Kırmızı, dönüşte ağabeyi Umut Başıbaş’ın silahlı saldırısına uğradı. Başından vurulan Besra Kırmızı, hayatını kaybetti.

TARSUS’TA 2 AYDA 4 KADIN KATLEDİLDİ

Tarsus Kadın Platformu, Besra Kırmızı’nın katledilmesinin ardından sokağa çıkarak erkek şiddetine, kadın cinayetlerine ve iktidarın cezasızlık politikalarına tepki gösterdi. Halk Eğitim Merkezi önünde toplanan kadınlar, “Katledilen kadınlar isyanımızdır, erkek adalet değil gerçek adalet” pankartıyla töre adı altında kadınların katledilmesine isyan etti.
Eylemde yapılan basın açıklamasını platform üyesi Bilgehan Güçtimur okudu. Güçtimur, Tarsus’ta son 2 ay içerisinde 4 kadının eski kocası, oğlu ve abisi tarafından katledildiğine dikkat çekerek, “Öfkeliyiz çünkü kadın cinayetleri çığ gibi büyüyor. İsyandayız çünkü erkekler öldürüyor ve devlet koruyor. Besra, töre cinayeti adı altında kutsal aile yalanları ile abisi tarafından katledildi” dedi.
“DEVLET KATİLLERE ÇANAK TUTUYOR”

Kadınları mülkü olarak gören erkek egemen zihniyetin, kadınları mülkü olarak gördüğünü ve namus, töre, kutsal aile yalanlarıyla kadınların katledildiğini söyleyen Bilgehan Güçtimur, “İktidar ise bu anlayışa çanak tutuyor. Devlet cezasızlıkla kadın katillerinin sırtını sıvazlıyor. Erkekler kadınları öldürüyor çünkü bu ülkede kadınları koruyan yasalar uygulanmıyor, uygulanmadığı gibi tartışmaya açılıyor. Cezasızlık, haksız tahrik indirimi, iyi hal indirimi ile erkek yargı kararları şiddet uygulayan erkekleri cesaretlendiriyor. Kadın düşmanlığı bu ülkede iktidarın en tepesinden örgütleniyor. Bu düzen, bu iktidar adeta kadınların canına kast etmiş durumda. AKP’nin 21 yıllık iktidarının kadın düşmanı politikaları bize artan erkek şiddeti olarak dönüyor” diye konuştu.

Güçtimur, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Tetiğe basarken eli dahi titremeyen Umut Başıbaş seni tanıyoruz. Yüzünü hafızamıza kazıyoruz diğer katiller gibi. Öfkemiz büyük, isyanımız büyük! Töreniz de batsın, namusunuz da! Katledilen kız kardeşlerimize sözümüz olsun: Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.”

 

Paylaş

İlgili Yazılar