Binlerce yıllık gelenek kadınlara gelir oluyor

Kürt halkının geleneksel kıyafetleri olan şal û şepik, kiras, fistan ile xiftanlar, zamana ve moda algısına meydan okurken aynı zamanda birçok kadının da geçim kaynağı oluyor. Yöresel kıyafet dikerek geçimini sağlayan Aynur Çelik, “Bu tür kıyafetleri dikerek kıymetli bir mirasın sürdürülmesinde katkımın olması beni mutlu ediyor” dedi.

Haber-Fatoş Sarıkaya

Kürt halkının binlerce yıllık tarihi ve kültüründe önemli bir yere sahip olan yöresel kıyafetler; düğün, newroz, 8 Mart gibi özel günlerde büyük bir kesim tarafından tercih ediliyor. Özellikle Hakkari, Şırnak, Siirt, Urfa, Mardin gibi kentlerde kullanılan kıyafetler yöreye göre farklı isimlerle adlandırılıyor.

Kadınların rengarenk giydiği elbiseye kiras û fistan veya xiftan, erkeklerin giydiği şalvar, kuşak ve yelekten oluşan kıyafete ise şal û şepik deniliyor. Kürt kültürünün simgesi haline gelmiş bu kıyafetler, birçok kadın için gelir kaynağı da oluyor aynı zamanda.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIYORUZ”

Mersin’de yaşayan Aynur Çelik, bu kültür sayesinde geçimini sağlayan kadınlardan biri. 1995 yılından bu yana yöresel kıyafet diken Çelik; yaptığı işe sadece bir meslek olarak bakmadığına, bu geleneğin yaşatılmasına katkıda bulunduğuna dikkat çekti:

“Ben yaptığım işe sadece iş olarak bakmıyorum. Binlerce yıllık geçmişi olan bir geleneği yaşatmaya aracı oluyorum aslında. Aradan geçen uzun zamana rağmen kadınlar başta olmak üzere birçok kişi hala bu giyim şeklini tercih ederek, kültürlerini yaşatmaya çalışıyorlar. Bu tür kıyafetleri dikerek bu kıymetli mirasın sürdürülmesinde katkımın olması beni mutlu ediyor.”

İşinin ekonomik krizden etkilenmediğini söyleyen Çelik, bunun da Kürt halkının kültürlerini her koşulda devam ettirdiğinin kanıtı olduğuna vurgu yaptı.

“KADINLARIN EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜ ELZEM”

1995 yılından bu yana hiç ara vermeden bu işi yapan, aynı zamanda çocuklarını büyüten Aynur Çelik, tüm zorluklara rağmen işini sevdiğini dile getirdi. Bir kültürü yaşatırken aynı zamanda kendi ayakları üzerinde durmaktan gurur duyduğunu söyleyen Çelik, “Çocuk büyütürken aynı zamanda çalışmak oldukça zorlayıcı olabiliyor. Çok zor süreçlerden geçerek bu işi yaptım ama hiçbir zaman bırakmayı düşünmedim. Mesleğimi hem sevdiğim için hem de ekonomik özgürlüğe sahip olduğum için mutluyum. Bir erkeğe muhtaç olmadan yaşamak çok önemli” dedi.

Kürtlerin yöresel kıyafetleri zaman zaman yasaklansa da, insanlar yasaklara boyun eğmeyerek kültürlerini yaşatmaya ve ekonomik kazanç elde etmeye devam ediyor. Bunun da en önemli taşıyıcısı kadınlar oluyor…

Paylaş

İlgili Yazılar