Erkekler, 365 günde 300 kadını öldürdü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2020 raporuna göre 300 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Haber: Fatoş Sarıkaya

Yayımlanan rapora göre; 2020 senesinde 300 kadın cinayeti işlendi, 171 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 300 kadından 182’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 22’si ekonomik, 96’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 182 kadının ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.

2020 yılında kadınlar çoğunlukla evlerinde öldürüldü

Kadınların 181’i evinde, 48’i sokak ortasında, 15’i işyerinde, 14’ü de arazide, 11’i arabada, 5’i otelde, 4’ü ıssız bir yerde, 1’i odun deposunda, 1’i kuaförde öldürüldü. 20’sinin öldürüldüğü yer tespit edilememişken,  bu yıl öldürülen kadınların yüzde 60’ının evlerinde öldürüldüğü belirtildi.

2020 yılında kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü

Kadınların 170’i ateşli silahlarla, 83’ü kesici aletle, 26’sı boğularak, 10’u darp edilerek, 2’si yakılarak, 1’i kimyasal madde ile, 1’i de yüksekten düşülerek öldürüldü.

Mersinde bir yıl içinde 13 kadın erkekler tarafından öldürüldü!

İllerin 2020 kadın cinayetleri verilerine göre;  Mersin, ülke genelinde kadınların en çok öldürüldüğü kentler içerisinde 4. sırada yer alıyor. İstanbul’da 42, İzmir’de 26, Ankara’da 15, Antalya ve Mersin’de ise 13 kadın öldürüldü. Her gün kadınlar öldürülüyorken yetkililerin üzerlerine düşen görevleri yerine getirmediklerini belirten Günebakan Kadın Derneği’nden Zübeyde Sadırlı Akpınar, “Bu yıl 13 erkek, en yakınındaki 13 kadını öldürdü. Kimi kendisinden ayrılmak isteyen kadını, kimi boşanma aşamasında olduğu kadını, kimisi kendini reddeden kadını öldürdü. Bu yıl da erkekler geçen yıl olduğu gibi kadınları öldürmeye devam etti. Kadınlar kendi hayatları hakkındaki kararları kendileri almak, kendi yaşamları üzerinde söz sahibi olmak istedikleri için öldürülüyor. Bu ülkede bir günde 4 kadın öldürülüyor ve hala yetkililer, kurumlar üzerlerine düşen görevleri yerine getirmekten uzaklar. Hatta bu konuda mücadele eden kadınlara kolluk güçleri çeşitli bahanelerle cezalar yazarak baskılama yoluna gitmekteler. Mersin’de kadına yönelik şiddetle mücadelede kadınlara yazılan yaklaşık 70 bin tl para cezası iktidarın bu konudaki tavrını çok net gösteriyor. İktidar, kadına yönelik şiddetle mücadele yerine kadını sadece aile içinde geleneksel roller içinde tutarak sorunu görmezden gelmek istiyor, ya da sadece bireysel bir sorun olarak göstermeye çalışıyor.” dedi.

Akpınar, kadın cinayetlerinde yerel yönetimlerin de sorumlulukları bulunduğunu ifade ederek, “Mersin kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde iyi bir noktada değil maalesef. Bu konuda merkezi hükümetlerin sorumluluklarının yanında yerel yönetimlerin de yerine getirmesi gereken sorumlulukları var. Mersin’in kadın dostu bir kent olması için yerel yönetimlerin kadın STK’larla çalışmalarını Günebakan Kadın Derneği olarak önemsiyoruz. Bu konuda son dönemde umut verici çalışmalar da yapılıyor.” şeklinde konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar