Mersin’de kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için nöbette

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için nöbette Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini söyleyerek bundan sonra her Çarşamba günü Özgecan Aslan Meydanında nöbet eylem gerçekleştirdiklerini duyurdu. Özgecan Aslan Meydanında nöbet çadırı kurarak İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bilgilendirme yapan kadınlar, sözleşmenin feshedilmesi ile ilgili kararı tanımadıklarını söyleyerek “Ne kararın kendisinin, ne de kararı alma şeklinin eşit yurttaşlık anlamında kabul edilebilir bir tarafı olmadığı için nöbetteyiz” dedi. “Madem sözleşme tehditti neden imzaladınız?” Mersin Kadın Platformu adına konuşan Fatoş Sarıkaya,”10 yılda İstanbul sözleşmesi ve maddeleri değişmediğine göre ne değişti?” diyerek karara tepki gösterdi. Kadınların, LGBTİ+ların ve çocukların yaşam güvencesi olan sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini bildirmek için nöbette olduklarını söyleyen Sarıkaya, “Günde en az 3 kadının öldürüldüğü, sistematik bir cinskırımından söz ettiğimiz bu dönemde, bu vahim durumu gidermek adına sözleşmenin daha iyi nasıl uygulanabileceğine dair politikalar üretmeniz gerekirken İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararını yayınlıyorsunuz. Bizler yaşamımızı tehdit eden bu kararı tanımıyoruz” diye konuştu. “LGBTİ+lar kriminalize ediliyor” Fatoş Sarıkaya; örf, adet, gelenek ve aile yapısı bahane edilerek LGBTİ+ların hedef gösterildiğini belirterek şunları dile getirdi: Bu ülkede yaşayan kadınlar ve LGBTİ+ ların en temel hakkı olan yaşam hakkını, devlete ve güvenlik güçlerine rağmen erkekler hangi cüretle elinden alabiliyor? Faillerin hesap vermesi gerekmez mi? İşi güvenliği sağlamak olan ilgili kurumların işlerini neden doğru yapmadıklarının hesabını vermesi gerekmez mi? Adaleti ve toplumsal huzuru sağlaması gereken iktidarın hesap vermesi gerekmez mi? Tam da bu sebeple kadınların ve LGBTİ+ların ortak mücadelesini baltalamak maksatlı yine örf, adet, gelenek ve aile yapısı bahane edilerek LGBTİ+lar kriminalize edilip, hedef gösteriliyor. Kimsenin cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi onun hedef gösterilmesine, ayrımcılığa uğramasına neden olamaz. Eşit yurttaşlığın en temel hakkını sarsıyorsunuz. Hem aile değerleri deyip, hem özel hayatlarımıza karışamazsınız.

Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini söyleyerek bundan sonra her Çarşamba günü Özgecan Aslan Meydanında nöbet eylem gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Özgecan Aslan Meydanında nöbet çadırı kurarak İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bilgilendirme yapan kadınlar, sözleşmenin feshedilmesi ile ilgili kararı tanımadıklarını söyleyerek “Ne kararın kendisinin, ne de kararı alma şeklinin eşit yurttaşlık anlamında kabul edilebilir bir tarafı olmadığı için nöbetteyiz” dedi.

Madem sözleşme tehditti neden imzaladınız?”

Mersin Kadın Platformu adına konuşan Fatoş Sarıkaya,”10 yılda İstanbul sözleşmesi ve maddeleri değişmediğine göre ne değişti?” diyerek karara tepki gösterdi. Kadınların, LGBTİ+ların ve çocukların yaşam güvencesi olan sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini bildirmek için nöbette olduklarını söyleyen Sarıkaya, “Günde en az 3 kadının öldürüldüğü, sistematik bir cinskırımından söz ettiğimiz bu dönemde, bu vahim durumu gidermek adına sözleşmenin daha iyi nasıl uygulanabileceğine dair politikalar üretmeniz gerekirken İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmakararını yayınlıyorsunuz. Bizler yaşamımızı tehdit eden bu kararı tanımıyoruz” diye konuştu.

“LGBTİ+lar kriminalize ediliyor”

Fatoş Sarıkaya; örf, adet, gelenek ve aile yapısı bahane edilerek LGBTİ+ların hedef gösterildiğini belirterek şunları dile getirdi: Bu ülkede yaşayan kadınlar ve LGBTİ+ ların en temel hakkı olan yaşam hakkını, devlete ve güvenlik güçlerine rağmen erkekler hangi cüretle elinden alabiliyor? Faillerin hesap vermesi gerekmez mi? İşi güvenliği sağlamak olan ilgili kurumların işlerini neden doğru yapmadıklarının hesabını vermesi gerekmez mi? Adaleti ve toplumsal huzuru sağlaması gereken iktidarın hesap vermesi gerekmez mi?  Tam da bu sebeple kadınların ve LGBTİ+ların ortak mücadelesini baltalamak maksatlı yine örf, adet, gelenek ve aile yapısı bahane edilerek LGBTİ+lar kriminalize edilip, hedef gösteriliyor. Kimsenin cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi onun hedef gösterilmesine, ayrımcılığa uğramasına neden olamaz. Eşit yurttaşlığın en temel hakkını sarsıyorsunuz. Hem aile değerleri deyip, hem özel hayatlarımıza karışamazsınız.

Paylaş

İlgili Yazılar