Trans kadın Dr.Kayataş’ın meslekten atılması meclis gündemine taşındı

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Dr.Larin Kayataş’ın trans kadın olması sebebiyle mesleğinden atılmasını meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Rıdvan Turan, alınan kararın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Haber-Fatoş Sarıkaya

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi mezunu Dr.Larin Kayataş’ın Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde zorunlu görev yaparken trans kadın kimliği nedeniyle memurluktan men edilerek doktorluk görevinden atılması meclis gündemine tayındı. Konuyu bir soru önergesiyle meclise taşıyan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, alınan kararın kabul edilemez olduğunu savundu.
Konu ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Dr.Larin Kayataş hakkında açılan soruşturmalarda kendisine yönelik özel yaşamı ihlal eden sorular sorulduğunu belirterek, “Soruşturma komisyonları tarafından ‘Trans kadın mısın?’ , “8 Mart’a neden katıldınız?” gibi hukuki hiçbir dayanağı olmayan sorular sorulmuştur. Dr. Larin Kayataş, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalıştığı bir yıllık sürede hem hastane içi hem de hastane dışında mobinge uğramış ve açık hedef haline getirilmiştir. Dr.Kayataş, zorunlu görevi tamamlayamadığı için başka herhangi bir hastanede çalışamamaktadır.
Pandeminin bütün dünyayı kasıp kavurduğu ve her bir sağlık emekçisine ihtiyaç olduğu bir süreçte Dr. Larin Kayataş’ın özel hayatı “genel ahlaka uyulmadığı” gerekçe gösterilerek işten çıkarılması kabul edilemez.”
İŞTE O SORULAR:
Vekil Rıdvan Turan’ın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlamasını istediği soruları şöyle:

-Dr.Larin Kayataş’ın görevden atılmasının gerekçesi nedir?

-Sağlık Bakanlığı ne zamandan itibaren kişi hakkını ihlal eden biçimde sağlık emekçilerini görevden atmaktadır?

-Dr.Larin Karataş’ın doktorluk görevinden atılması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

Paylaş

İlgili Yazılar