HPV aşısı için kampanya başlatıldı

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesi ve herkes için ücretsiz olması çağrısında bulunarak imza kampanyası başlattı.

Rahim ağzı kanseri, önlenebilir olmasına rağmen dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olarak yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü verileri, her yıl yaklaşık 570 bin yeni vaka görüldüğüne ve 311 binden fazla ölüm olduğuna işaret ediyor.

Kansere neden olan Human Papilloma Virüsünden (HPV) aşıyla korunmak mümkün. Yaklaşık 100 ülkede ücretsiz olan aşının, Türkiye’de 3 dozunun maliyetinin 2 bin 85 TL olmasına karşı tepkiler günden güne yükseliyor. Son olarak, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği aşının ücretsiz olması için imza kampanyası başlattı.

Dernekten yapılan açıklamada, aşıya ücretsiz erişimin herkesin hakkı olduğu belirtilerek, “Aşılar insanlığın ortak değeridir. Çağrımız, ücretsiz HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesidir. Çağrımız, HPV aşısının herkes için ücretsiz olmasıdır. Koruyuculuğunun yüzde 100’e yakın olduğu bilinen HPV aşısının uygulandığı yaş aralığına göre 2 yada 3 doz tavsiye edilmekte. Ülkemizde 3 doz HPV aşısının güncel fiyatı 2 bin 85 TL. Oysa aşıya erişim ücretsiz ve kadın, erkek herkesin hakkı olmalı. Çağrımızın karşılık bulması, kadınların yaşam hakkı mücadelesinin elinden tutacak, en derin eşitsizliklere maruz kalan kadınların güçlenmesi anlamına gelecek, beraberinde tüm toplum için daha sağlıklı bir gelecek vaat edektir. Yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz. Aşımızı istiyoruz.” denildi.

Kampanyaya imza atmak için: http://once.org.tr/hpv-asisi/

Paylaş

İlgili Yazılar