2021 kadın+’ların mücadele yılı oldu

Ayşegül Göçmen
Son YazılarıAyşegül Göçmen (tümünü gör)

Zor, uzun ve mücadele dolu bir yılı geride bıraktık. Yılın ilk gününden bugününe dek yaşadıklarımızı yazacak olsam mini bir öykü kitabını dolduracak kadar şey yazabilirdim. Mini bir öykü kitabı diyorum çünkü daha kalın bir kitap için gereken kağıdı almaya ne benim param yeterdi ne de onu alıp okumak için sizinki…

Zor bir yıldı. Her birimiz için oldukça zor olan bir yıl. Özellikle de kadınlar için. Yıl,a İstanbul Sözleşmesi tartışmaları ve sözleşmeden imzanın çekilmesi ile başladık. Zaten hali hazırda sözleşme yürürlükte fakat etkin ve tam uygulanmazken yaşadığımız hak ve hayat ihlalleri varken bir de sözleşmenin feshi ile birlikte şiddetin ve cezasızlığın artışına tanıklık ettik. Tanıklık ettik diyorum çünkü neredeyse yılın her günü öldürülen kadınlar için ülkenin herhangi bir kentinde elimizden gelen şekillerde eylemler yaptık. Aynı zamanda uzun bir yıldı da. Sokakları tek bir an dahi boş bırakmadığımız ve yaşadığımız her yerde hayatta kalmak için dayanışmamızı büyüttüğümüz bir yıl.

Yine de insan sormadan edemiyor. Hangisi daha uzundu? Yıl mı yoksa çoğunu kadınların oluşturduğu ekmek kuyrukları mı? Kadınlar için 2021 sadece İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile değil pandemi, artan kur fiyatları ve kadınların yoksullaşma oranlarının artması ile ekonomik olarak da zor ve uzun bir oldu. Gıda malzemeleri başta olmak üzere artan fiyatlar kadınların temel gıdalara, hijyen ürünlerine ve daha benzer birçok şeye ulaşımını zorlaştırdı.

Kadınlar ve LGBT+’lar İstanbul Sözleşmesi’nin feshi, LGBT+’lara yönelik artan saldırılar ve nefret söylemleri ile beraber şiddet karşısında korumasız en kötüsü de şiddet uygulanmaya teşvik edilen ve savunmasız bırakılan kişiler haline getirildiler. Tüm bunlar yetmezmiş gibi işsizlik ve yoksullukla sindirmeye çalıştılar. İşte tam da bu noktada işin içine mücadelemiz dahil oldu. Yazının başında zor, uzun ve mücadele dolu bir yıl demiştim. Mücadele dolu bir yıldı 2021. Mücadele ve umut dolu bir yıldı. Her ne yaşarsak yaşayalım dayanışmamızdan ve mücadelemizden gelen cüretimizden asla vazgeçmedik.

Yazıyı kaleme alırken rakamlara bakacak kadar vaktim olmadı ama hepimiz biliyoruz ki koca yıl boyunca birbirimizle bambaşka alanlarda dayanışma gösterdik. Kadın dayanışma ağları oluşturduk, maddi ve manevi destek hatlarını hep işler halde ve canlı tutmaya çalıştık. Bu sene kadın hareketinden hem çok şey öğrendik hem de çok şey öğrettik. Şimdi yeni bir yıla girmişken biz kadınlar biliyoruz ki hiçbir şey sihirli bir değnek değmişçesine daha iyi olmayacak. Biz tüm yıl olduğu gibi gireceğimiz yılda da hayatta kalmak için mücadele etmeye devam edeceğiz.

2021’de nelerin savaşını verdiysek 2022’de onların barışını kazanmak için devam edeceğiz. Yeni yıla girerken biliyoruz ki Noel Baba’ya ya da sihirli değneklere ihtiyacımız yok. İhtiyacımız olan şey dayanışmamız ve mücadelemiz. Hep üretmeye ve yan yana olmaya devam edebilme dileği ile… Feminist Seneler.

Paylaş

İlgili Yazılar