Buldan: Öldürülen her bir kadının sorumlusu iktidardır

HDP Kadın Meclisi’nin toplantısında konuşan Pervin Buldan, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlarda hükümetin cezasızlık politikasının payının büyük olduğunu söyleyerek “Kadınlara ve çocuklara yönelik olarak işlenen suçlarda erkek yargı, erkek faili koruyarak tam bir cezasızlık politikası izlemektedir. Öldürülen her bir kadının, her bir çocuğun sorumlusu bu iktidardır.” dedi.

Haber- Meryem Karadağ

HDP Kadın Meclisi, siyasal gelişmeleri değerlendirmek ve yeni döneme ilişkin planlamasını gözden geçirmek amacıyla Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran başkanlığında toplantı yaptı.

Ayşe Acar Başaran, kadınların zor bir süreçten geçtiğini ve kadınların gücünün bilincinde olduğunu belirterek, “Dünyanın dört bir yanında kadınlar erkek egemen tekçi siyasete karşı mücadele ediyor” diyerek, gelişmeleri değerlendireceklerini ve önemli kararlar alacaklarını ifade etti. 

Toplantıda konuşan Pervin Buldan ise, “Yine cezaevlerinde, sürgünlerde yılmadan kadın mücadelesini yükseltmeye devam eden bütün kadın yoldaşlarımıza buradan selam ve sevgilerimi iletiyorum. Ayrı mekânlarda olsak da evrensel kadın mücadelemizin yurdunda bütün kadın yoldaşlarımızla irademiz birdir, mücadele ruhumuz birdir, yürüdüğümüz yol birdir. Ve sonunda kazanacağımız zafer de kadınların el ele, yürek yüreğe verdiği ortak mücadelenin zaferi olacaktır” dedi.

“Kadınlar ve çocuklar şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor”

Kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlarda hükümetin cezasızlık politikasının payının büyük olduğunu vurgulayan Buldan “Sadece açlık ve yoksulluk değil, bu ülke aynı zamanda bir şiddet sarmalının da içerisine sokulmaktadır. Evde, sokakta, işyerinde özellikle kadınlar ve çocuklar şiddetin her türlüsüne maruz bırakılmaktadır. Bunda özellikle hükümetin izlemiş olduğu cezasızlık politikasının payı çok büyüktür. Bakınız kadınlara ve çocuklara yönelik olarak işlenen suçlarda erkek yargı, erkek faili koruyarak tam bir cezasızlık politikası izlemektedir. Özellikle kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçlarda işletilen cezasızlık politikası ile faili koruma, bölgede tam bir rejim haline gelmiştir. Gülistan Doku’nun kaybedilmesinde, İpek Er’in ölümünde faillerin korunması bütün Kürt kadınları ve çocuklarına yönelik suçlarda işletilmektedir. Öldürülen her bir kadının, her bir çocuğun sorumlusu bu iktidardır. Bu iktidar düzenidir! Üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü diye seçim meydanlarında vaatlerde bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hukuku sadece sarayın hukuku haline getirdiği için bu ülkede adaletsizlik giderek büyüyor ve bir zulme dönüşüyor.” şeklinde konuştu.

“Kadınlar olarak bu ülkeyi yönetmeye hazırız”

Kadınlar olarak bu ülkeyi yönetmeye hazırız diyen Buldan “Ancak bütün bunlar henüz bir başlangıç mahiyetindedir. Bilinsin ki, bizim hedefimiz çok daha büyüktür. Bizler bugün itibariyle artık bu ülkeyi kadınlar olarak yönetmeye hazırız ve buna da talip olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim. Buna yeteri kadar gücümüz de vardır, basiretimiz de vardır, örgütlülüğümüz de vardır. Tabi ki mevcut tekçi erkek iktidarı, bu güçlü ilerleyişimizin farkındadır ve bu nedenle bir yandan toplumun tamamı ile mücadele halindeyken, diğer yandan da biz kadınlarla mücadele içerisindedir. Kadınlara yönelik bunca baskı politikası, gözaltılar, tutuklamalar, kayyımlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi, kadına yönelik şiddetin önünün sonuna kadar açılması bu amaçla yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

Buldan: Afgan kadınlarının yanındayız

Kadın dayanışmasının sınırının olmadığını vurgulayan Buldan sözlerini şöyle sonlandırdı: Bu noktada Afganistan’da Taliban rejimine karşı direnen tüm kadınlara da buradan şu mesajı vermek isterim. Karşı karşıya bırakıldığınız vahşi karanlığa karşı bu topraklarda kadın mücadelesini örgütleyen biz kadınlar olarak her zaman sizlerleyiz. Kadınlar arasındaki dayanışmanın sınırı, coğrafyası, vatanı yoktur. Kadına yönelmiş her türlü şiddet ve sömürüye karşı bu ülkede de, Rojava’da da, Şengal’de de, İran’da da, Afganistan’da da ve dünyanın neresinde olursa olsun her yerde aynı bilinç ve duygudayız. Bu mücadele içerisinde olan başta Afganistanlı kadınlar olmak üzere bütün kadınlara da buradan bir kez daha selam olsun. Acı çekebiliriz, bedel ödeyebiliriz, zaman zaman yorgun düşebiliriz. Fakat asla vazgeçmeyeceğiz. Asla yenilmeyeceğiz. Değişimi kadınlarla başaracağız. Bizler kazanacağız, kadınlar kazanacak.

Paylaş

İlgili Yazılar