DEM Parti’nin panelinde kadınlar şiddeti ve 8 Mart’ı konuştu

TJA ve DEM Parti Kadın Meclisi tarafından düzenlenen panelde konuşan Eğitim-Sen Hatay Şubesi Kadın Sekreteri Mutlu Aymaz “Okumuşu da okumamışı da, ekonomik özgürlüğü olanı da olmayanı da… Şiddet görmeniz için kadın olmanız yeterli” dedi.

Tevgera Jinen Azad (TJA) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında DEM Parti Toroslar İlçe Örgütü’nde panel düzenledi. “Kadın tarihçesi ve yerel yönetimler” başlıklı panele Barış Anneleri başta olmak üzere kadın örgütü temsilcileri ile çok sayıda kadın katıldı.

“EL KONULAN KAZANIMLARIMIZI GERİ ALACAĞIZ”

Panelde ilk olarak söz alan DEM Parti Akdeniz Belediyesi Eş Başkan Adayı Nuriye Arslan, kadın iradesinin ve temsiliyetinin tanınmadan toplum içerisindeki sorunların çözülemeyeceğini söyledi. Arslan, sistemin en çok kadının gücünden korktuğunu ve bu nedenle ilk saldırıların da kadınlara yöneldiğini dile getirdi. Akdeniz Belediyesi’ne 2016 yılında kayyum atanmasının ardından ilk saldırıların yine bir kadın mekanı olan İŞTAR Kadın Danışma Merkezi’ne yapıldığını kaydeden Arslan, “Bizim kadınlar için pek çok projemiz vardı. Belediyeye kayyım atanmasının ardından kayyımın ilk hedefi kadın kazanımları oldu. Büyük bir hukuksuzlukla karşılaştık. Biz de buna karşı belediyeyi aldığımızda ilk olarak el konulan haklarımızı alacağız. Kadınlara istihdam alanları açacağız. Kadın müdürlüklerini açacağız. Akdeniz Belediyesi, bizden alındıktan sonra kadın müdürlüğünün ‘Kadın ve aile müdürlüğüne’ çevirdikten sonra başına bir erkek müdür atandı. Buradan söz veriyoruz, el konulan kazanımlarımızı alacağız ve kadın paradigması ile yeniden hayata geçireceğiz. Kadın yaşam özgürlük yalnızca bir slogan değildir. Biz bu sloganla yürüyeceğiz” dedi.

‘ŞİDDET GÖRMENİZ İÇİN KADIN OLMANIZ YETERLİ’

Daha sonra söz alan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Hatay Şube Kadın Sekreteri Mutlu Aymaz, 8 Mart’ın sembolik bir gün olduğunu, her gün mücadelenin olması gerektiğini vurguladı. Şiddetin türlerini sıralayan Aymaz, her kadının bu şiddet türlerinden en az birine maruz kaldığına dikkatleri çekti. Kadınların bu şiddet türlerine karşı mücadeleyi büyütmesi gerektiğini söyleyen Aymaz, “Bazı kadınlar yaşadığı şiddetin farkında olmayabiliyor. Sevgi adı altında kadını sömürme, şiddete maruz bırakma, manipüle ederek kadının farkında olmama halindedir. Bu anlamda kadınları şiddete uğradığına ikna etmemiz gerekebilir. Şiddet görmeniz için kadın olmanız yeterli. Okumuşu da okumamışı da, ekonomik özgürlüğü olanı da olmayanı da… Kadın olmanız erkek zihniyeti altında her türlü saldırıya açık şekilde yaşamanız anlamına geliyor” diye konuştu.

KADINLAR DENEYİMLERİNİ ANLATTI

Panele katınlar kadınlar, şahit oldukları ya da yaşadıkları şiddet türlerine neden cevap veremediklerine dair aktarımlarda bulundu.

Ardından söz alan DEM Parti Mersin İl Örgütü Eş Başkanı Bedriye Kuş, Kadına yönelik ekonomik şiddetin boyutlarına dikkat çekerek, “Kız ve erkek çocuklarımızı yetiştirirken eşit davranmamız gerekiyor. Evdeki iş bölümünü belirlemek gerekiyor. Bizim kendi çocuklarımızın da arkasında durmamız gerekiyor. Kadın bilincini aşılamak için de kızlarınız, kadın örgütleriyle ortaklaşmalıdır” sözlerini kullandı.

Paylaş

İlgili Yazılar