Dikmece’de kadınlar zeytinlikler için direniyor

Antakya’nın Dikmece Köyün’de halkın zeytinlik alanları gasp edilerek TOKİ konutları yapılıyor. Ölçüm yapılmasına tepki gösteren yurttaşlara jandarma ve çok sayıda çevik kuvvet müdahale etti. Üç gündür alanda eylem yapan Dikmeceli kadınlar “Doğamızı vermeyiz” diyerek direniyor.

Ülkenin dört bir yanındaki ormanlık alanlar rant uğruna şirketler tarafından çevrelenmiş durumda. Akbelen’de ağaç kesimine yönelik direniş günlerdir sürüyorken bir benzer olay da Hatay’ın Dikmece Köyü’nde yaşanıyor.

Antakya ilçesine bağlı Arap Alevisi köyü Dikmece’de ormanlık alanların ve zeytinliklerin konut yapımı için imara açılmasına tepkiler sürerken bu sabah bölgede jandarma korumasında yeniden ölçüm yapıldı.

Duruma tepki gösterip eylem yapan köylülere jandarma ve çevik kuvvet ekipleri biber gazı ve tazyikli su sıkarak müdahale etti. Biber gazından dolayı bölgede yangın çıktı.

HALKIN ARAZİLERİ GASP EDİLDİ

Arap Alevilerin yoğunluklu olarak yaşadığı köyün neredeyse tek geçim kaynağını zeytinler oluşturuyor. Burada yaşayan yurttaşlar, bölgede çorak ve boş arazilerin varlığına sık sık dikkat çekerek konutların orada yapılmasını istiyor. Ancak bu sabah köylülere Antakya Tapu Müdürlüğü tarafından “Araziniz adınızdan düşürülmüştür” mesajı geldi. Tek bir mesajla yılların emeğinin ellerinden kayıp gittiğini söyleyen Dikmece Köylüsü Seval Saldıray, “Depremden sonra şimdi de böyle bir felaketi yaşıyoruz. Geçim kaynağımızı, çocuklarımızın geleceğini, doğamızı, umudumuzu elimizden alıyorlar. O kadar çorak arazi varken neden bizim verimli topraklarımız üzerine konut yapılıyor? Çiftçinin alın terinin, emeğinin üstüne TOKİ kuruluyor. Kabul edilemez bir durum” dedi.

“AĞAÇ KESENLER O AĞAÇLARIN GÖLGESİNDE OTURUYOR”

Girişi yasaklanan arazide ölçüm de direniş de sürüyor. Yapılan müdahalede fenalaşan Seval Saldıray, yapılan ekolojik yıkımdaki çelişkiyi şu sözlerle anlattı:

“En acısı da şu: Ağaçları kesmek isteyen yetkililer şu anda o ağaçların gölgesinde oturuyorlar. Ama birkaç gün sonra gölgesinde oturdukları ağaçları kesip sökecekler. Bizler ise geçim kaynağımız ve doğamız için direniyoruz. Herkesin sesimizi duymasını ve bize destek olmasını istiyoruz”

Fatoş SARIKAYA/ HATAY

Paylaş

İlgili Yazılar