EŞİK, TBMM izleme raporunun 5. yayımladı

TBMM İzleme Raporunun 5. yayımlayan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) kadınların karşı karşıya olduğu sorunların TBMM’de çok az gündeme geldiğini vurgulayarak, “Her gün 3 kadın öldürülüyorken kadın cinayetlerini gündemine almayan meclise meclis denir mi?” diye sordu.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) kadına karşı şiddetin ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için TBMM’yi görevini yapmaya çağıran kampanyalar düzenlerken, bir yandan da aynı Meclis’in kadınlar için görevini yerine getirip getirmediğine dair izleme raporu hazırladı. Rapora göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 9 grup toplantısının hiçbirinde kadının adı 1 kez bile geçmedi.  Yapılan 45 kanun teklifinden yalnızca 4’ü kadınları ilgilendiriyordu. 80 meclis araştırma önergesinden sadece 6’sı kadınlara dairdi.  Bin 65 soru önergesinden yalnızca 15’i kadınların yaşadığı sorunlara değindi. Mecliste yapılan 110 basın toplantısından sadece 3’ü kadınların ve EŞİK’in taleplerini konu aldı.

“TBMM görevini yerine getirmiyor”

 Eşitlik İçin Kadın Platformu TBMM’nin İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını denetleme görevini, sözleşmenin denetim grubu GREVIO’nun raporunun resmi çevirisini yapmayarak yerine getirmediğini belirtti. Meclisi görevini yapmaya çağıran EŞİK, “Günde en az üç kadın öldürülüyor, bu artık bir cinskırımdır. Meclis görevini yapsın, kadına karşı şiddeti ve cinayetleri durdurmak için özel oturumla toplansın, ilgili tüm kesimlerin görüşlerini alarak şiddetle mücadele yol haritasını çıkarsın. Bunu yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında, 9 Mart’ta gerçekleştirsin.” ifadelerini kullandı.

“TBMM kadın cinayetlerini önlemek için acil toplansın”

 “Cinskırıma dönüşen kadın cinayetlerini umursamayan meclisin Türkiye’nin sorunlarını çözebilir mi?” diye soran EŞİK, kadına karşı şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemek için, tüm partilerle ve tüm ilgililerle birlikte izlenmesi gereken politikaları belirlemek üzere 9 Mart günü TBMM’de acilen özel bir oturum düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada Anayasa’nın ilgili hükümleri ve İstanbul Sözleşmesi’nin 70. Maddesi gereği Meclis’in İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusundaki parlamenter denetim görevini yerine getirmesi gerektiği de hatırlatıldı.

EŞİK’in raporuna ulaşmak için: https://esikplatform.net/esik-tbmm-izleme-raporu-5/

Paylaş

İlgili Yazılar