Gül Akyürek Balta’ya ‘Yılın Sanayici İş Kadını’ Ödülü

Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, 4. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde Türkiye’de ilk OSB kuran kadın sanayici ve tarımsal ürün işleme teknoloji alanındaki yenilikçi çalışmalarından dolayı “Yılın Sanayici İş Kadını” ödülüne layık görüldü.

Zirve kapsamında düzenlenen 4. İstanbul Altın Değerler Ödül Töreni’nde TÜİOSB Başkanı Gül Akyürek Balta’nın ödülünü Eski Devlet Bakanı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkanı Kürşad Tüzmen takdim etti. Zirve kapsamında düzenlenen Tarımda Sürdürülebilirlik ve Gıda Arz Güvenliği İlişkisi Paneli’nde değerlendirmelerde bulunan TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, Mersin’in ilk gıda ihtisas OSB’si olan TÜİOSB’de yapılan çalışmaları anlattı. Konuşmasında güvenli gıda arzı, sürdürülebilir tarım uygulamaları, inovatif tarımsal ürün işleme süreçleri ile yöntemleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Gül Akyürek Balta, “Dünya nüfusunun 2050 yılında 9,7 milyara, 2100’de ise 11,2 milyara ulaşacağına yönelik tahminler var. Ayrıca güvenli gıdaya erişim ve açlığı sonlandırma girişimlerine rağmen günümüzde yaklaşık 821 milyon insanın açlık çekiyor. Bu noktada artan gıda talebini karşılayabilmek, herkesin yeterli ve besleyici gıdaya erişimini sağlayabilmek için tarımsal üretimin en etkin ve verimli biçimde arttırılması, gıda kaybı ve israfının önlenmesi gerekmektedir. Bunun için de dünyanın çevre dostu yaklaşımlarla sürdürülebilir ve güvenli gıda üretimi için tarımsal kalkınmada bir paradigma değişikliğine ihtiyacı var. Bunun için tarım uygulamaları, çiftlik arazilerinin insan ihtiyaçlarını süresiz olarak karşılayacak gıda üretme kabiliyetine ve çevre üzerinde sürdürülebilir etkilere sahip şekilde tasarlanmalıdır. Sürdürülebilir tarım uygulamaları, hem üretim hem de tüketim dahil gıda sistemleri bütüncül ve entegre bir bakış açısıyla izlenmelidir” dedi.

Yenilikçi tarımsal ürün işleme teknolojilerinde yatırımcılara destek sağlıyoruz’
Gül Akyürek Balta, aynı zamanda hasat sonrası tarımsal ürünlerin depolanması ve işlenmesi konularında da inovatif teknolojilerin araştırılması, geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik yatırımlara önem verilmesi ve destek sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda TÜİOSB olarak hayata geçirdikleri ve planladıkları çalışmaları anlatan Başkan Balta, şunları söyledi: “Tarımsal ürünlerin işlenmesi ve güvenli gıda arz zincirinin oluşturulmasına katkı sunabilmek adına yatırımcılarımıza yenilikçi tarımsal ürün işleme teknolojileri konusunda destek sağlıyoruz. Üniversitelerde yapılan araştırma geliştirme faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan yenilikçi teknolojilerin yatırımcılara transferi konusunda bir köprü görevi üstleniyoruz. Özellikle yörede yetişen tarımsal ürünlerin dayanıklılığının artırılmasına yönelik uygulanan kurutma, dondurma, ısıl işlem uygulamaları gibi temel gıda işleme teknolojilerinde geleneksel yöntemlerin yol açtığı olumsuzlukları giderecek çevre dostu uygulamalar konusunda çalışmalar yürüterek sürdürülebilir gıda tedarikinin en önemli parçalarından biri olmaya hedefliyoruz.”

Paylaş

İlgili Yazılar