HDP 8 Mart’ın resmi tatil olması için kanun teklifi verdi

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil olması için TBMM’ye teklif verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM’ye sundu. Gerekli anayasal değişikliklerin yapılmasının da önerildiği kanun teklifinde “Türkiye’de ve dünyada toplumsal cinsiyet eşitsizliği üzerinde yükselmiş olan düzenin en çok mağdur ettiği kesim kadınlardır. Kadınların birçok alanda yüzyıllardır vermiş olduğu mücadele, 8 Mart günüyle adeta sembolleşmiş, bugün kadınların bir araya gelerek haksızlıklara hep bir ağızdan ‘dur’ dediği bir gün olmuştur” denildi. 

Kanun teklifinde yer alan bazı konular şöyle:

Kendi hesabına çalışan kadınlarda (esnaf, çiftçi vb.) sigortasız çalışma oranı yüzde 83; aileye ait tarlada ya da işyerinde çalışan ancak bu çalışması karşılığında ücret almayan ücretsiz aile işçisi kadınlarda ise kayıt dışı oranı ise yüzde 93’ü bulmaktadır. Sonuçta kadınların yüzde 44’ü sigortasız çalışmakta ve sigorta primleri ödenmemektedir. Dolayısıyla bu durum söz konusu kadınlar için emekliliği zorlaştırmaktadır.

Türkiye’de iş yasasına göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Kadınların ev içi mesaisinin uzunluğuyla kıyasladığımızda ne kadar büyük bir karşılıksız emek harcadığı görülmektedir. Türkiye’de bir araştırmaya göre ev kadınlarının yaklaşık 69,2’si ev işlerini bir yardımcı olmadan tek başına yapıyor.

Türkiye’de kadına şiddetin özellikle son zamanlarda oldukça arttı. İstanbul Sözleşmesi’nin de tartışmaya açılmasıyla faillerin cesaret bulduğu şiddet konusu da bu durumu beslemektedir. Kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa’nın uygulanmaması ve bu düzenlemelerin tartışmaya açılmasıyla kadınların hayatını riske atmaktadır. Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi, şiddet eylemlerinin önlenmesini, soruşturulmasını, cezalandırılmasını ve tazmin edilmesini sağlamak üzere gerekli hukuki veya diğer tedbirleri almayı yükümlü kılmaktadır. Bu ve benzeri birçok hayati sorunla yüz yüze olan kadınlar için, yıllardır süren mücadelelerine saygı ve destek anlamında 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesine dair yapılacak bir düzenleme çok önemli bir kazanım olacaktır.

Paylaş

İlgili Yazılar