İdam cezasından kaçıp erkek şiddetine maruz kalan aktivist kadın adalet istiyor

İran’da kadın hakları mücadelesi yürüttüğü için idam cezası alan Galavizh Ayoubi Amirabad, Türkiye’ye sığınıp evlendiği erkek tarafından sistematik şiddete maruz kaldı. Can güvenliğinin olmadığını söyleyen Amirabad, 18 Mayıs Salı günü görülecek duruşmada şiddet faili erkeğin hak ettiği cezayı almasını istedi.

Haber: Fatoş Sarıkaya

İran’da kadın ve çocuk hakları ile ilgili mücadele eden ve bu sebeple idam cezası alan alan Galavizh Ayoubi Amirabad, 2015 yılında Türkiye’ye geldikten sonra Adana’da tanıştığı Zülküf Coşkun ile evlendi. Evli olduğu 4 yıl süresince şiddete maruz kalan kadın “İran’da kadın haklarını savunduğum için idama mahkum oldum. Kaçıp geldiğim Türkiye’de ise koca şiddetine maruz kaldım. Ben İran’da mağdurları savunurken bugün mağdur durumuna düştüm “dedi.

Fail erkek cezasızlığa güvenerek şiddet uyguladı

Son olarak Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Atakent Mahallesi’nde komşusuna iftar yemeğine giden Galavizh Ayoubi Amirabad, yaklaşık 1 aydır eve gelmeyen Zülküf Coşkun(36) tarafından komşularına ait evin bahçesinde öldüresiye darp edildi. Kadının darp edildiği görüntüler kızı tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde şiddet uygulayan Coşkun’un “Ben var ya seni öldürsem de ceza yemem. Benim yiyeceğim ceza 3-5 ay haberin olsun. Her şeyi göze alıyorum ben. 5 sene de 10 sene de yatsam göze alıyorum” ifadeleri yer aldı.

Şiddet uygulayan erkeğin, annesinin uğradığı şiddeti görüntüleyen A.F.J.’ye de “Seni yok edeceğim. Çek, çek yaklaştır, makyaj yap. Benim sabah, öğle, akşam ekmeğimi yediniz nankörler” dediği görüntülere yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine gözaltına alınan Zülküf Coşkun, çıkarıldığı mahkemece ‘kasten yaralama’ suçundan tutuklandı.

“Kadınlardan dayanışma bekliyorum”

Hamilelik sürecinde bile şiddet gördüğünü söyleyen Galavizh Ayoubi Amirabad, “Para kaynağım tükenmeye başlayınca bana şiddet uygulamaya başladı. Sürekli sarhoş gelip beni ve çocuklarımı darp ediyordu. Bir keresinde mezarımı bile kazıdı, ‘seni canlı canlı buraya gömeceğim’ dedi. Uyguladığı şiddet sonucunda ciddi sağlık problemlerim oluştu. Öte yandan çocuklarımın da psikolojileri bozuldu, desteğe ihtiyaçları var.” diye konuştu.

Kadın haklarını savunurken kendisinin de mağdur konumuna düştüğünü dile getiren Amirabad, şimdi hakkını Türkiye’deki kadınların savunduğunu söyledi. 18 Mayıs Salı günü görülecek ilk duruşma için dayanışma çağrısında bulunan Amirabad şöyle konuştu:  Bizi tehdit ettiği için kızım ve ben çok korkuyoruz. Yaşam garantimiz yok. ‘Seni öldürürsem kimse bulamaz, yabancısın. Arkanda bir kişi yok’  demişti. Bu kişi salıverileceğinden çok emin. Kendim ve çocuklarım için korkuyorum. Tüm kadınlardan dayanışma göstermelerini istiyorum. Lütfen sesim duyulsun, ölmek değil yaşamak istiyorum.  

Paylaş

İlgili Yazılar