İHD Mersin: LGBTİ+lara karşı nefret suçlarıyla mücadele edeceğiz

İHD Mersin Şubesi LGBTi+ Hakları Komisyonu, LGBTİ+’lara karşı devletin en üst kademesinden başlayan bir nefret söylemi ve ayrımcı politikaların uygulandığına dikkat çekerek,“LGBTİ+’lara yönelik kara propaganda ve nefret söylemlerin siyasal iktidarın desteğiyle son 3 yılda görülmemiş düzeyde artmış durumda. Tüm bunlarla mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkında bir araya gelerek, genel merkez tarafından hazırlanan LGBTİ+ Hakları ve Hak İhlalleri Raporunu kamuoyuyla paylaştı. Basın açıklamasından önce konuşma yapan İHD Mersin Şube Başkanı Gazi İnci, nefret suçunun karşısında olduklarını ve bu söylemlerin devletin hiçbir kurumuna yansımaması gerektiğine vurgu yaptı.

“DEVLETİN NEFRET SÖYLEMLERİ HAK İHALLERİNİ DOĞURUYOR”

Basın açıklamasını okuyan İHD Mersin Şubesi LGBTi+ Hakları Komisyonu Sözcüsü Ceren İnan, devletin hemen her kademesinde dile getirilen nefret söylemlerinin ve düşmanca politikaların LGBTİ+ hak ihlallerine zemin hazırladığına dikkat çekti.

Ülkede sağ ittifak kurulduğunu ve özellikle seçim süreçlerinde LGBTİ+’lar üzerinden nefret içeren propaganda yapıldığını belirten İnan, “İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması için yoğun bir kara propaganda faaliyeti yürüten partilerle siyasal iktidarın yer aldığı bu ittifakta yer alan siyasetçiler, seçim kampanyalarında sıklıkla LGBTI+’lara yönelik ayrımcı ve nefret içeren söylemlere başvurmuşlardır. Yıllardır devam eden nefret söylemleri toplumda da yerini bulurken aynı zamanda bu propagandalar için medya sıkça kullanılmış, devlet eliyle ‘kamu spotu’ denilerek LGBTİ+ düşmanı video klipler, reklam filmleri yayınlanmıştı” hatırlatmasında bulundu.

“NEFRET CİNAYETLERİNDE ETKİLİ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMÜYOR”

LGBTİ+’lara yönelik nefret cinayetlerine ilişkin Türkiye hukukunda yasal bir düzenleme veya koruma ve önleme politikası bulunmadığını dile getiren İnan, “Aksine nefret cinayetlerinde çoğu zaman etkili soruşturma yürütülmemektedir. Failler, nefret cinayeti mağdurlarının cinsel yönelimlerini ve cinsiyet kimliklerini gerekçe göstererek eylemlerini meşrulaştırmaya çalışılıyor” dedi.

Ceren İnan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de LGBTİ+ hareketine yönelik kara propaganda ve nefret söylemlerin siyasal iktidarın desteğiyle son 3 yılda görülmemiş düzeyde artmış durumda.

Hazırladığımız rapor, hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin LGBTİ+ hakları konusun da ne kadar yetersiz yazılı düzenlemelere sahip olduğunu, uygulamada ise, ne denli ayrımcı uygulamalarda bulunduğunu açıkça gözler önüne seriyor. Tüm bu hak ihlalleri karşısında mücadele etmeye devam ediyoruz.”

Raporun tamamı: İHD_LGBTİ+_HAK_İHLALLERİ_RAPORU

Paylaş

İlgili Yazılar