İran’da ahlak polisinin darp ettiği 16 yaşındaki kız Armita Garavand komada

Tahran metrosunda ‘başörtüsü yasasını ihlal ettiği iddiasıyla ahlak polisinin darp etmesi sonrası” komaya giren 16 yaşındaki İranlı bir genç kızın hastanede ve durumunun da kritik seviyede olduğu bildirildi.

Ahlak polisinin “genç kıza saldırdığı ve vücudunda ağır yaralanmalara neden olduğu” yönündeki bilgi, İran’ın önde gelen iki insan hakları aktivisti tarafından basına verildi. 16 yaşındaki Armita Geravand’ın durumunun ciddiyeti, geçen yıl ahlak polisi gözetimindeyken komaya girip ölen 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini ile aynı kaderi paylaşabileceği yönündeki endişeleri arttırıyor.

YETKİLİLERDEN YALANLAMA

Yetkililer, hak örgütlerinin Geravand’ın İslami kıyafet yönetmeliğini uygulayan görevlilerle yaşadığı gerginliğin ardından komaya girdiği iddialarını yalanlıyor. Ancak Norveç merkezli İran-Kürt insan hakları örgütü Hengaw, Geravand’ın pazar günü yaşanan olaydan sonra kaldırıldığı Tahran’daki bir hastanede baygın halde çekilmiş fotoğrafını yayınladı. İran İçişleri Bakanlığı ise “saldırı” suçlamalarıyla ilgili yorum yapmadı. Basının bu yöndeki sorularını da yanıtsız bıraktı.

Aktivistlerden biri, “Durumu yakından takip ediyoruz. Hastanenin yoğun bakım ünitesinde, komada ve durumu kritik… Yakınları hastanede çok sayıda sivil giyimli kişinin bulunduğunu söyledi.” diye konuştu. Diğer aktivist ise güvenlik güçlerinin Geravand’ın ailesinin 16 yaşındaki kızlarının fotoğrafını sosyal medyada paylaşmasını ve insan hakları örgütleriyle konuşmasını yasakladığını dile getirdi.

KONUYU ARAŞTIRAN GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Medyada paylaşılan kamera görüntülerinde, Geravand’ın başörtüsü olmadan iki kadın arkadaşıyla birlikte metro platformundan trene doğru yürüdüğü yer alıyor. Kabine girdikten sonra kızlardan birinin hemen geri çekildiği ve yere uzandığı, diğer kızın ise yolcular tarafından baygın halde sürüklenerek kabinden çıkarıldığı görülüyor.

Tahran Metro İşletme Şirketi Başkanı Mesud Dorosti, devlet haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, kamera görüntülerinde yolcular ya da şirket çalışanları arasında herhangi bir sözlü ya da fiziksel çatışma izine rastlanmadığını iddia etti.

İran medyasına göre, İranlı bir gazeteci pazartesi günü Geravand’ın durumuyla ilgili bilgi almak için hastaneye gittiğinde gözaltına alındı.

Paylaş

İlgili Yazılar