İran’da kadınlar Mohsen Namjoo’yu ifşa etti

İran'da kadınlar Mohsen Namjoo'yu ifşa etti

İran’da “Me Too” hareketi, dünyaca tanınan müzisyen Mohsen Namjoo’yu kadınları taciz ettiği iddiasıyla ifşa etti.

2006’da sosyal medyada başlayan ve son yıllarda tüm dünyada yankı bulan “Me Too” hareketi İran’da da etkisini gösteriyor. Son olarak dünyaca tanınan İranlı müzisyen Mohsen Namjoo’nun kadınları taciz ettiği iddia edildi.

Geçen sene Twitter’da Mahi isimli hesabın sahibi, Mohsen Namjoo’nun bir evde onu taciz ettiğini açıklamıştı. Hatta, bu olaydan sonra polise şikayet eden kadının beyanına göre polis bu olayı “cinsel saldırı ve tecavüze teşebbüs” niteliğinde buldu. Bu sene ise Clubhouse’da birkaç kadın gerçek isimlerini kullanarak Mohsen Namjoo ile ilgili taciz iddialarında bulundu. Bu kişiler arasında oyuncular Buşra Desturzade, Luna Şad ve şarkıcı Panida yer alıyor.

Namjoo kadınlardan özür diledi

İlk taciz ifşasından sonra geçen yıl Mohsen Namjoo bir videoda tacizi reddetmişti. Son günlerdeki taciz açıklamalarından sonra ise bu kez Mohsen Namjoo başka bir video yayınlayarak kadınlardan özür diledi.

İlk videosunu “şeffaf ve sadık” olmadığı için eleştiren Mohsen Namjoo bu yeni videoda şu ifadelere yer verdi:  Sevgili arkadaşlar, sevgili kadınlar, ben Mohsen Namjoo olarak geçen yıllar boyunca sizlere karşı üzücü veya yanlış bulunduğum herhangi bir davranışım ve sözüm için samimiyetle ve mütevazice özür diliyorum. Sadece sizlerden değil, sizin saygılı ve necip ailelerinizden ve ortak arkadaşlarımızdan da özür diliyorum. Özrümü hemen kabul edeceğinizi beklemem, umarım yalnızca bu mesaj özgünlüğünüzü az da olsa teskin eder. Ve inanın ki benim anormal davranışım ve sözlerim benim şeytanî veya egoist karakterimden ya da güçlü olmamdan kaynaklı değil, daha ziyade binlerce yıl süren ataerkil bir kültürdeki eğitimsizlik ve doğru ilişki kurma biçimlerinin olmayışından ileri gelir.

Ses kaydı ortaya çıktı

Ancak bu özür videosundan birkaç saat sonra Mohsen Namjoo’ya ait olan bir ses kaydı ortaya çıktı. İran’daki “Me Too” hareketine tepki gösteren Mohsen Namjoo, “İran kültüründe, batı kültüründen farklı olarak bir kadının ‘hayır’ demesi aslında ‘hayır’ anlamına gelmez. Çünkü ‘bizim kültürümüzde’ kadınlar erkeklere hep ‘naz’ yapar ve onların ‘hayır’ demeleri gerçekte erkekleri peşlerinden sürüklemekten başka bir şey değil. Bu yaptıklarınızla ne yapmış olursunuz? Ben size söyleyeyim, mütevazice söylüyorum, siz bu yaptıklarınızla bir saat nefes alması sizlerin altı ay yaşamınıza denk düşen bir adamı durduruyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye de dahil dünyanın bir çok yerinden kadınlar, Mohsen Namjoo’ya tepki göstererek İranlı kadınların eylemine mesajları ile destek verdi.

Kaynak: BBC Persian/ T24

Paylaş

İlgili Yazılar