İran’da polisler kadınların yüzlerine ve genital bölgelerine ateş ediyor

İran’da eylemcileri tedavi eden sağlık çalışanları, güvenlik güçlerinin kadın göstericilerin yüzlerini, memelerini ve genital bölgelerini kasten hedef aldığını öne sürdü.

Guardian’da yer alan habere göre, sağlık çalışanları İran’da Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınırken ölmesi sonucu başlayan hükümet karşıtı eylemlere saldıran güvenlik güçleri kadınların yüzüne, göğüslerine ve genital organlarına nişan alarak ateş ettiğine dair yaygın bulgular olduğunu belirtti.

Gösterilerde yaralanan kadınları tutuklanmamak için ‘gizlice’ tedavi eden doktor ve hemşireler kadın yaralıların erkeklerden farklı yaralanmalarla kendilerine başvurduklarını aktardı.

Çoğu kadının hastaneye gitmeyerek ev ortamında tedavi olduğunun altını çizen doktorlar, tespit edilmemek için ışıkların kapalı olduğu odalarda plastik ve metal saçmaları çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.

‘Kendi kızım olabilirdi’

Çalışanlar, hastaneye getirilen erkeklerin, kadınlardan farklı olarak genellikle bacaklarında, kalçalarında ve sırtlarında saçma mermisi izleri olduğunu belirtti.

İsfahan’da görev yapan bir doktor, “Yaralarından ötürü tedavi olmak için kendisine başvuran 20’li yaşlarında bir kadının genital bölgesinde iki, iç uyluğunda ise 10 saçma tespit ettiğini” söyledi.

Kadının genital bölgesindeki saçmaları çıkarırken “enfeksiyon riskinden ötürü çok zorlandığını” dile getiren doktor, kadının kendisine “On güvenlik gücünün etrafını sarıp ateş ettiğini” aktardığını belirtti. Yaşadığı tecrübeden dolayı travmatize olduğunu aktaran doktor “O kendi kızım olabilirdi” dedi.

Guardian’a bilgi veren diğer doktorlar ise eylemlere saldıran Besic güçlerinin bilerek bu bölgelere nişan aldığını teyit etti.

Kasten yapıyorlar

Tahran yakınlarında bulunan Kerec şehrinde görev yapan bir doktor ise, “Eylemlere saldıran güvenlik güçlerinin aşağılık komplekslerinden kurtulmak için kadınların hassas bölgelerine nişan aldığını ve bu genç insanlara zarar vererek kendilerini tatmin ettiklerini” dile getirdi.

Tahran’da çalışan bir doktor da yüzüne, başına ve gözlerine saçma mermi isabet eden 25 yaşındaki bir eylemciyi tedavi ettiğini belirterek, “İki gözü de neredeyse kör oldu. İyi durumda değil” dedi.

Haberde, ülkedeki 400’den fazla göz doktorunun, İran Oftalmoloji Topluluğu’nun genel sekreteri Mahmud Cebbarvand’a mektup gönderdiği de belirtildi. Doktorlar, güvenlik güçlerinin protestocuları kasten kör etmeye çalışıyor olabileceğine dikkat çekti.

Kaynak: Guardian, Independent Türkçe, Artı Gerçek

Paylaş

İlgili Yazılar