“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek kadına şiddetin devlet eliyle pekiştirilmesi demektir”

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Mersin Şube Başkanı Şerife Arıcı Yıldız, uluslararası bir çatı sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin içeriğini sorgulamak ve çekilmek, kadınların ezelden beri yaşadıkları ayrımcılık ve şiddetin devlet eliyle pekiştirilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İstanbul Sözleşmesi’nin cumhurbaşkanı kararı ile feshedilmesine ilişkin açıklama yaptı. Hükümet tarafından yapılan “İç hukuk mevzuatımız ile kadına karşı şiddetle mücadelenin sürdürüleceği” mesajları verilmesinin samimi ve yeterli olmadığını ifade eden Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Mersin Şube Başkanı Şerife Arıcı Yıldız, Cumhurbaşkanı kararına karşı hukuki başvuruların yapıldığını da belirtti.

“İstanbul Sözleşmesi yaşamalıdır”

İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması ile demokrasinin güç bulduğunu söyleyen Şerife Arıcı Yıldız, “Toplumsal Cinsiyet eşitliği tanımı bilinçli şekilde amaç dışı yorumlanarak, önce toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı, gerek orta öğretim gerekse yüksek öğretim müfredatından çıkarılmış, tartışma ortamına zemin hazırlanmış ve bugün sözleşmeden dönülmesi noktasına gelinmiştir.” dedi.

Sözleşmenin feshedilmesi ile uluslararası alanda ve iç hukukta kadın mücadelesinin yara aldığını dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: Kadınların haklı mücadelesinde TÜKD olarak var olduğumuzu, İstanbul Sözleşmesi içeriğinde var olan; her kadının temel hak ve özgürlükleri için, hak talebinde olan ve mağdur kılınan her kesimin yanında, bu haklı eşitlik davasında omuz omuza yürümeye hazır olduğumuzu kamuoyuna bildiririz. İstanbul Sözleşmesi Yaşamalıdır.

Paylaş

İlgili Yazılar