Japonya iş yaşamında eşitlik için adım attı

Japonya’da 300’den fazla çalışanı olan şirketler, erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farklarını açıklamak zorunda olacak.

Cinsiyet eşitliği sağlamada en başarısız ülkeler arasında yer alan Japonya, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadelede çok önemli bir adım attı. Yeni kurallara göre; büyük şirketler erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farklarını açıklamak zorunda kalacak. Eşit Adımlar’da yer alan habere göre; şirketler, kadınların maaş oran farklılıklarını alt kırılımlarıyla birlikte (dönemsel ve daimî çalışanlar) açıklayacaklar. Cinsiyete dayalı ücret farklılıkları için ortaya meşru bir neden koymaları istenecek.

İş gücü sıkıntısına önlem 

Yeni kurallar, 300’den fazla çalışanı olan herhangi bir kamu veya özel şirket için geçerli olacak. Şu andaki rakamlara göre yaklaşık 18 bin şirketin açıklama yapmasını zorunlu bırakan planın yılsonuna kadar uygulanması bekleniyor. Japonya’nın Başbakan Fumio Kishida tarafından desteklenen ücret eşitliğine yönelik bu hareketin, Japonya’nın kronik iş gücü sıkıntısına da çare olması hedefleniyor. 

Paylaş

İlgili Yazılar