Kadın gazeteciler çevrimiçi şiddete maruz kalıyor

Uluslararası Gazeteciler Merkezi’nin Sheffield Üniversitesiyle kadın gazetecilerle yaptığı araştırmaya göre, kadın gazeteciler internet ortamında çevrimiçi şiddete, tehdit ve hakaretlere uğruyor.

Uluslararası Gazeteciler Merkezi (ICFJ), Sheffield Üniversitesiyle birlikte 15 ülkede binden fazla kadın gazeteciyle bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonucu yayımlanan “The Chilling” isimli raporda dünyanın farklı yerlerinde çalışan kadın gazetecilerin yaşadığı ortak sorunlar ortaya çıktı. Rapora göre kadın gazetecilerin yaklaşık dörtte üçü çevrimiçi şiddete maruz kaldı.

Raporda ölüm tehditleri de dahil olmak üzere fiziksel şiddet tehditleri yüzde 25, cinsel şiddet yüzde 18 olarak belirlenirken; yüzde 13’ü çocuklar ve bebekler de olmak üzere kadınların kendilerine yakın olanlara yönelik şiddet tehditleri de aldığı ortaya çıktı. Ankete katılan kadın gazetecilerin yüzde 48’i ise istenmeyen özel sosyal medya mesajlarıyla taciz edildiğini bildirdi.

Kadın gazetecilere yönelik yapılan çevrimiçi saldırılar; sadece internet ortamında kalmayıp, gerçek hayatta yapılan saldırılara zemin hazırlıyor. Dünyada birden çok kadın gazetecinin internet ortamında yaşadığı saldırının internetin dışına da çıkmasıyla fiziki şiddete maruz kaldığı bilinirken, çevrimiçi saldırılarının yol açtığı fiziki saldırılar kadınların öldürülmesine dahi sebep oluyor.

Paylaş

İlgili Yazılar