Kadın senaristlerin yüzde 63.4’ü ayrımcılığa maruz bırakılıyor

Kadın senaristlerin yüzde 63.4’ü çalıştığı işlerde cinsiyet ayrımcılığına maruz bırakıldığını belirtirken yüzde 49.5’i erkeklere kıyasla kendilerine daha fazla angarya iş yüklendiğini söylüyor.

SenaristBir Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, ‘Kadın Senaristler Mesleki Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu’nu yayınladı. Buna göre, senarist kadınların önemli bir kısmı, çalıştıkları yazar gruplarında sürekli olarak, erkeklerin talep edilmeyen akıl vermelerine (mansplaining) maruz kalıyor. SenaristBir Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Zehra Çelenk, komisyon üyeleri Çağrı Kara, Duygu Ertekin, Ezgi Özcan, Şahika Çakırca ve Yıldız Bilgin Bayazıt’ın hazırladığı ‘Kadın Senaristler Mesleki Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu’na, Prof. Dr. Meral Özbek ve Doç. Dr. Sevilay Çelenk danışmanlık yaptı. Kadın senaristlerin mesleki alanda uğradıkları cinsiyet eşitsizliği durumunun tespit edilebilmesi için rapor kapsamında hazırlanan ankete katılan 101 kadına 28 soru soruldu. 

Yüzde 78.2’si değişiklik talebinden çekiniyor

Ankete ağırlıklı olarak dizi sektöründe çalışan kadın senaristler katıldı. Katılımcıların yüzde 63.4’ü çalıştığı işlerde cinsiyet ayrımcılığına maruz bırakıldığını belirtti. Yüzde 49.5’i kadın olduğu için diğer ekip üyelerine kıyasla kendilerine daha fazla angarya iş yüklendiğini düşündüğünü, yüzde 45.5’i ise eşit pozisyonda çalıştığı erkeklerden daha düşük ücret aldığını dile getirdi. Ankete göre; kadın senaristlerin yüzde 78.2’si ücret ya da çalışma koşullarına dair herhangi bir konuda rahatsızlıklarını belirttiklerinde fazla talepkâr ve iddialı görünmekten çekiniyor. 

Yüzde 48.5’ine yaşı nedeniyle ayrımcılık yapılıyor

Senaryo çalışmalarında erkek ekip üyelerinin talep edilmeyen akıl verişlerine maruz bırakıldığını düşünen kadınların oranı yüzde 70.3 olurken yüzde 31.7’si adet dönemlerinde ekip içinde cinsiyetçi ima ve ‘esprilere’ maruz kaldığını söyledi. Kadınların yüzde 47.5’i fiziki özelliklerinin, giyim ve kuşamlarının, özel yaşam bakımından eleştirilmekte olduğunu ve olumlu ya da olumsuz biçimde mercek altına alındığını hissettiğini belirtti. Kadınların yüzde 48.5’i ise yaşı nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakıldığını düşünüyor.

Kaynak: Eşit Adımlar

Paylaş

İlgili Yazılar