Kadınlar Akdeniz Belediyesi’ni teşhir etti: Kadın düşmanlığınızın üstünü süslü 8 Mart kutlamalarıyla kapatamazsınız

Mersin Kadın Platformu bileşenleri, Akdeniz Belediyesi’nde çalışan üç kadının Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları için işten çıkarıldıklarını belirterek Akdeniz Belediyesi’nin bu tutumunu kadın düşmanlığı olarak nitelendirdi.

Haber- Fatoş Sarıkaya

Mersin Kadın Platformu bu hafta İstanbul Sözleşmesi ile ilgili başlatmış oldukları nöbet eyleminin dördüncüsünü gerçekleştirdi. Özgecan Aslan Meydanında “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” demek için bir araya gelen kadınlar, Akdeniz Belediyesi’nde yaşanan işten çıkarılmaları da gündemine aldı. İşten çıkarılan ve mobbinge maruz kalan kadınların da katılımıyla meydanda basın açıklaması gerçekleştirildi.

“Kod 29’a susmayacağız”

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan üç kadına birkaç gün sonra iş tanımları dışında iş verilip, sürgün edilmişlerdi. Bunu reddeden kadınların işine bir süre sonra Kod 29 gerekçe gösterilerek son verildi. İşten çıkarılan kadınlarla dayanışma gösteren Mersin Kadın Platformu  işten çıkarmalara, mobbinge ve kod 29’a susmayacaklarını ifade etti. Platform adına konuşan Zeynep Benli, “8 Mart’tan 3 gün sonra, bizlerle birlikte feminist gece yürüyüşünde olan Akdeniz belediyesi çalışanı 3 arkadaşımızın yerlerinin aniden değiştirildiğini ve sürgün edildiklerini öğrendik. Sonradan edindiğimiz bilgiye göre yine Akdeniz Belediyesi’nde çalışan Şehriban Kuran da görev tanımı dışında yer değişikliği ve mobbinge maruz bırakılmıştır. Arkadaşlarımız dilekçe ile buna itiraz ettiklerinde ise Akdeniz Belediyesi Personel A.Ş. müdürü ve Çevre Koruma ve Kontrol müdürü tarafından çağırılarak, “Kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz?” gibi diyaloğa açık olmayan bir şekilde bu görevleri yapmaya zorlanmışlardır.” diye konuştu.

“Akdeniz Belediyesi kadın düşmanı bir tutum sergiliyor”

7 aylık bebeği olduğu için sabah erkenden sokakları süpürme işine itiraz eden kadının Akdeniz Belediyesi Personel A. Ş. Müdürü Süleyman Tuncil’in ” Doğurmasaydın, Doğururken belediyeye mi sordun? Madem doğurdun, otur evinde bak!” şeklinde cinsiyetçi tutumu ile karşı karşıya kaldığını söyleyen kadınlar, Akdeniz Belediyesi’nin bu tutumunu kadın düşmanlığı olarak nitelendirdi.

Yaşananları kadınların kazanılmış haklarına, feminist gece yürüyüşüne, kadın mücadelesine, kadınların eşitlik ve özgürlük talebine karşı bir saldırı olarak adlandıran Zeynep Benli, “8 Mart mesajı “Güçlü kadın, güçlü Akdeniz, güçlü Türkiye” olan Mustafa Gültak’a soruyoruz: Kadınlara Mobbing uygulayarak, KOD29la işten çıkararak, 8 Mart’a katıldıkları için cezalandıracak mı kadınların güçlenmesini sağlayacaksınız? Bilboardlardaki süslü 8 Mart kutlamalarıyla gerçekten kadın düşmanlığınızın üstünü kapatacağınızı mı sanıyorsunuz?” dedi.

“Gültak müdürü korudu”

Akdeniz Belediyesi’nde işten çıkarılan ve müdürün cinsiyetçi söylemlerine maruz kalan Fatma Kılıç, Başkan M. Mustafa Gültak’ın müdürünü koruduğunu söyleyerek “Gültak meclis konuşmasında benim müdürüm beş numara on yıldız biri, böyle bir şey söylemez dedi. Süleyman Tuncil’i bu cümlesinden dolayı tepki göstereceğine korudu. Kendisini bir anne olarak kınıyorum” şeklinde konuştu.

HDP’nin ‘İstanbul Sözleşmesi’ pankartının indirilmesine tepki

HDP Kadın Meclisi’nin İstanbul’da asmış olduğu “İstanbul Sözleşmesi bizim” yazılı pankartın pandemi gerekçesi ile toplanmasına da tepki gösteren kadınlar şunları dile getirdi: HDP’nin parti binalarına aştığı, 201in ilk ayında öldürülen 88 kadının isminin yazıldığı pankartlar pandemi gerekçesi ile kaldırılmaya çalışılıyor. İktidara soruyoruz: Aklımızla dalga mı geçiyorsunuz, yoksa yarattığınız kadın katliamı ile yüzleşmekten mi korkuyorsunuz? Kadınlar kadın düşmanı iktidarınızı her yerde ifşa etmeye devam edecek. Bugün kadın düşmanı Akdeniz Belediyesi’ni ifşa ettiği gibi, İstanbul Sözleşmesi’ne saldıranları, para cezaları ile kadınların ceplerine yapışan Emniyeti teşhir ettiği gibi.

Paylaş

İlgili Yazılar