Kadınlar iktidarın cinsiyetçi politikalarını patlattı

Mersin Kadın Platformu yaptıkları nöbet eyleminde üzerinde homofobi, cinsiyetçilik, kadın düşmanlığı, erkek şiddeti yazan balonları patlatarak iktidarın cinsiyetçi politikalarını tolere etmeyeceklerini vurguladılar.

Haber- Fatoş Sarıkaya

Mersin Kadın Platformu ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ nöbet eyleminin 7.’si için Özgecan Aslan Meydanında bir araya geldi. Sözleşmeden çekilme kararının duyurulmasının ikinci ayında 22 kadının katledildiğine dikkatleri çeken kadınlar “22 fail de daha niceleri gibi sizin bu yanlış politikalarınızdan güç aldılar.Yaşam hakkımızın teminatı olan İstanbul sözleşmesi öznesi olan kadınlar ve LGBTİ+lardır. Bu konuda karar hakkı bizimdir.” dediler.

Bakan Yanık’a kadınlardan tepki

Platform bileşenleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın salgın döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın ‘tolere edilebilir’ düzeyde olduğu sözlerine tepki gösterdi. Bu açıklamanın kadın düşmanı politikaların yansıması olduğunu belirten İnan, “Derya Yanık bu açıklamayı pek tabii ki bir hukukçu ve bir kadın olarak yapmıyor. İktidarın cinsiyetçi, homofobik ve kadın düşmanı zihniyetinin aktarıcısı olarak yapıyor. Biz kadınların bu zihniyetle mücadelesi büyüyerek devam edecek. Eşit yurttaşlık hakkımıza ve yaşamlarımıza kast eden bu zihniyeti tabii ki tolere etmeyeceğiz ve sizin tolere etmenize de izin vermeyeceğiz. Hakkımızı helal etmediğimiz gibi, cinsiyetçi politikalarınızı da tolere etmiyoruz!” dedi.

Kadınlar emniyet güçlerine seslendi: Bize güvenlik borcunuz var

Nöbet eylemde yapılan basın açıklamasında platform adına konuşan Ceren İnan, Mersin Emniyetinin, Mersin Kadın Platformu’na sistematik para cezaları kestiğini söyleyerek, “Hayatlarımızı ve haklarımızı savunduğumuz barışçıl eylemlerimizde bile her birimiz için üçer polis dikebilen güvenlik birimleri, gözü dönmüş failleri durdurabilme becerisinden yoksun. Kendilerine her fırsatta asli görevlerini hatırlattığımız için olsa gerek Mersin Emniyeti Mersin Kadın Platformuna sistematik para cezaları kesmeye devam ediyor. Çeşitli suçlamalar üreterek cezalar uyduruyor. Bizim size karşı suçumuz da, ceza borcumuz da yok, sizin bizlere yaşam ve güvenlik borcunuz var.” dedi.

İnan, kadınlara verilen cezalara ilişkin şunları da söyledi: Çete liderleri, uyuşturucu baronları, kadın katilleri elleri kolları serbest bir şekilde sokakta dolaşırken güvenlik güçleri bizleri hedef alıyor! Bütün bu kirli ve kokuşmuş ilişkilenmeler hukuku tarumar edip, toplumu çürütürken güvenlik güçleri tam olarak ne yapıyordu? Kadınlara ceza kesiyor, sendika üyelerine gözaltı operasyonları düzenliyordu muhtemelen.

Bir suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayınladığı videolarla iktidarın kirli mafya ilişkileri yeniden ortalığa saçılıyor. Oysa biz iktidarın bir suç örgütü gibi davrandığını defalarca sokaklarda işaret etmiştik. Bu suç ittifakının sürdürdüğü kavganın merkezinde ise yine kadın düşmanlığı yer alıyor. Kadınların bedenleri üzerinden cinsiyetçi bir dille kavga sürerken tekrar tekrar suç işleniyor. Çekin kirli ellerinizi bedenlerimizden, yaşamlarımızdan. Hayatlarımızı kirli pazarlıklarınızın konusu yapmanıza izin vermeyeceğiz.

Paylaş

İlgili Yazılar