Küçük Amal, Mersin’de denizle tanıştı

Suriyeli mülteci çocukların yaşadığı sorunlara dikkatleri çekmek için tasarlanan 3,5 metre boyundaki Suriyeli bir kız çocuğunu canlandıran ‘Amal’ ismi verilen kuklanın yolu Mersin’den geçti. Gaziantep’te göç yolcuğu başlayan küçük kız çocuğu Amal, denizi ilk kez Mersin’de gördü.

Haber- Fatoş Sarıkaya

Mülteci çocukların, aileleriyle ya da aileleri olmadan Avrupa’ya uzanan yolculuklarındaki zorluklara dikkatleri çeken Amal, Adana ve Tarsus’un ardından kent merkezine geldi.

Amal Mersin’deki yolculuğunda ilk olarak, farklı dinlere mensup kişilerin kabirlerinin bir arada bulunduğu Mersin Şehir Mezarlığını ziyaret etti. Buranın ardından Menderes Bulvarı üzerindeki sahil bandında yürüdü. Amal, yürüyüşü sırasında sık sık durup kentin deniz manzarasını izledi, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Çocuklar eşliğinde Özgecan Aslan Barış Meydanı’na ulaşan kukla, alandaki bir duvara resmedilen Mustafa Kemal Atatürk ve Özgecan Aslan’ın portrelerine selam verdi.

Annesini bulmak isteyen bir çocuğun yol hikayesi

Mülteci konularını işleyen İngiltere merkezli Good Chance Tiyatrosu öncülüğünde hazırlanan, Türkiye ve dünyadan birçok sanatçı, kurum ve kuruluşun desteklediği “Yürüyüş (The Walk) Projesi” kapsamında hazırlanan kukla “Küçük Amal”, annesini bulmak üzere yola çıkan bir kız çocuğunun hikayesini konu alıyor.

Gezici bir sanat ve umut festivali olarak tasarlanan The Walk yürüyüş projesi, Gaziantep’ten attılan ilk adımlarla başlayan yolculuk 65 kenti ve 8 bin kilometreyi aşarak devam edecek. Türkiye’den başlayan yolculuk Birleşik Krallık’a, 4 ay sürecek bir yolculuk olacak. Bu projenin bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktığını söyleyen projenin Türkiye yapımcısı The Walk Sanat Direktörü Amir Nizar Zuabi, Küçük Amal’ın milyonlarca sığınmacının yolculuğunu uluslararası kamuoyunun gündemine taşımak için tasarlandığını söyledi.

Mülteci çocukların sığındıkları ülkelerde görünmez bir halde olduğunun altını çizen The Walk- Yürüyüş’ün Sanat Direktörü Amir Nizar Zuabi, “Bizim aslında kuklayı imkânsız boyutta tasarlamamızın nedeni bu. Toplumda karşılaştığımız ama fark etmediğimiz çocukları bu dev kuklayla görünür kılıyoruz. Küçük Amal’ın yolculuğu toplumda bir farkındalık yaratırken onun temsil ettiği başka Emel’lere Ahmet’lere öncülük etmesini arzu ediyoruz. Biz milyonlarca başka çoçuğun hayal etmesi için kültür sanat aracılığıyla bu projeyi ortaya koyduk” diye konuştu

Paylaş

İlgili Yazılar