Meksika’dan yeni kürtaj kararı

Meksika Yüksek Mahkemesinin kararına göre tecavüz sonucu hamile kalan 12-17 yaşları arasındaki çocuklar, anne baba onayına gerek kalmadan kürtaj yapabilecek. 

Meksika Yüksek Mahkemesi, tecavüz sonucu hamile kalan 12-17 yaşları arasındaki çocuklar için ebeveyn onayı olmadan kürtaj yapabileceğine hükmetti. Mahkemenin kararında, çocukların “tecavüze uğradıklarına dair şikayette bulunmalarına gerek olmadığı yalnızca yemin etmelerinin yeterli olduğu” belirtildi. Öte yandan 12 yaş altındaki çocukların tecavüz sonucu oluşan gebeliklerde kürtaj yaptırabilmeleri için ebeveyn izni alma zorunluluğu devam edecek. 

Yüksek Mahkeme Başkanı Arturo Zaldivar karara ilişkin değerlendirmesinde, “Tecavüz vakalarında kız çocukları ne devlet ne de ebeveynleri tarafından anne olmaya zorlanabilir. Kadınları veya kız çocuklarını tecavüz sonucu hamile kalmaya zorlamak, yeniden mağduriyet ve bir tür toplumsal cinsiyet şiddeti yaratılmasının yanı sıra insanlık onurunun tamamen göz ardı edilmesi anlamına gelir” ifadelerini kullandı. 

Meksika yargısı Eylül 2021’de kürtajın suç sayılmasını anayasaya aykırı bulmuştu. Yüksek Mahkeme, hamileliğin ilk aşamasında kürtaj yaptıran kadınların cezalandırılmasını suç sayan yasanın anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti. Aynı zamanda gönüllü kürtaj yapan veya kürtaj yaptıran kişiye bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine neden olan 196’ncı madde geçersiz kılınmıştı. Ülkedeki 32 eyaletten sadece Meksiko, Oaxaca, Hidalgo ve Veracruz’ta kürtaj suç olarak kabul edilmiyor. 

Kaynak-Jinnews

Paylaş

İlgili Yazılar